In urma cu trei decenii, un drum cu masina de la Cairo la Alexandria era extrem de plictisitor intrucat nu vedeai decat intinderi enorme de desert. Acum, insa, poti vedea la marginea drumului ferme prospere, plantatii de citrice si fermieri care lucreaza intinderea de pamant fertil cunoscuta sub denumirea de provincia Tahrir, informeaza National Geographic.
Aceasta schimbare de panorama este doar un aspect al planului ambitios al guvernului egiptean de a cultiva desertul care se intinde pe o mare parte din suprafata tarii. Aceasta strategie se discuta de decenii, dar abia acum se vad primele rezultate.
„Nu mai exista desert deloc”, a declarat Mohsen Nawara, managerul Statiei Tahrirului de Sud, o ferma de cercetare fondata de Centrul de Dezvoltare a Desertului din cadrul Universitatii Americane din Cairo. „Acum totul este verde”, a mai spus acesta.
In ultimul deceniu, Egiptul a cultivat 400.000 de hectare de desert, urmand ca pana in 2017 sa fie inverzit inca un milion de hectare, sustin surse guvernamentale.
Prin inverzirea desertului, Egiptul spera sa relocheze mase din populatie in afara bazinului Nilului, unde isi pot gasi slujbe si locuinte si pot ajuta la gasirea securitatii alimentare a tarii. Pentru a facilita migratia, guvernul ofera „pamant nou” la preturi reduse pentru absolventi si investitori.
Dezvoltarea Egiptului se bazeaza in mare parte pe o retea extinsa de canale si pompe construite in anii 1950 care se ramifica din Nil spre comunitati pana in desertul Sinai. Pompele scot apa din Nil spre desertul inconjurator, ridicand-o la inaltimi de 50 de metri.
Foto: nationalgeographic.com