Eficienta energetica, noua etichetare pentru produse de uz casnic

Un nou format al etichetarii privind eficienta energetica a electrocasnicelor a fost adoptat miercuri de Parlamentul European. Astfel, a fost introdusa o clasa aditionala de tip "plus" la schema de culori deja cunoscuta, anunta un comunicat de presa.

Aceste etichete vor contine mai multe informatii legate de consumul energetic al produselor de uz casnic si al produselor cu impact energetic. In plus, orice viitoare publicitate care promoveaza pretul sau eficienta energetica a frigiderelor, a masinilor de spalat sau a cuptoarelor va trebui sa indice clasa energetica a produselor.

Eticheta existenta ajuta deja consumatorii sa evalueze costurile curente atunci cand achizitioneaza noi produse pentru uz casnic precum frigidere, congelatoare, masini de spalat, uscatoare, masini de spalat vase, cuptoare sau aparate pentru aer conditionat.

Producatorii sunt in prezent obligati sa indice consumul anual de energie indiferent daca produsul are o eficienta energetica foarte buna (verde, categoria "A") sau precara (rosu, categoria "G"). In functie de produs, eticheta va indica consumul de apa, nivelul zgomotului sau puterea calorica.

Sapte categorii – sapte culori

Noua eticheta de eficienta energetica pentru aparatele de uz casnic va permite categorii aditionale ("A+++" fiind pentru produsele cu cel mai redus consum energetic), numarul acestora va fi insa limitat la 7. La adaugarea unei noi clase, gama de culori se va deplasa. In acest mod, este garantat un format al etichetei care sa fie clar vizibil si lizibil si usor de inteles de catre consumatori.

Publicitatea trebuie sa indice eficienta energetica

Orice publicitate pentru un anumit model de produse cu impact energetic include o referire la clasa de eficienta energetica a produsului, atunci cand sunt facute publice informatii legate de impactul energetic sau de pret.

Furnizarea de informatii exacte, relevante si comparabile privind consumul specific de energie al produselor cu impact energetic va ajuta utilizatorilor finali sa se decida in functie de potentialul de economisire a energiei, in vederea reducerii facturilor la energie pe termen lung.

Etichetarea tocurilor pentru usi si ferestre

In viitor, etichetarea privind eficienta energetica se va aplica si produselor cu consum energetic cu destinatie industriala si comerciala, ca de exemplu: camerele frigorifice, vitrinele de vanzare, instalatiile de gatit industriale, automate (sandvisuri, gustari, racoritoare, cafea etc.) si motoare industriale.

In plus, obligativitatea etichetarii se va aplica si asupra produselor energetice, inclusiv cele de constructie, care nu consuma energie dar care "au un impact direct sau indirect" asupra economiei de energie, precum tocurile pentru usi si ferestre.

O data ce directiva va fi publicata in Jurnalul Oficial, statele membre UE vor avea un an la dispozitie pentru a-si adapta legislatia nationala privitoare la etichetarea privind eficienta energetica.

spot_img

Ultimele știri