Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Eficienta energetica e lege

Guvernul a adoptat ordonanta privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie.

Actul normativ incurajeaza cresterea eficientei energetice si utilizarea surselor regenerabile, prin acordarea de stimulente financiare si fiscale. Statul roman vizeaza alocarea de fonduri pentru subventionarea furnizarii programelor si masurilor de imbunatatire a eficientei energetice si pentru promovarea unei piete pentru masurile de eficientizare.

Conform ordonantei, operatorii economici care consuma anual o cantitate de peste 1.000 de tone echivalent petrol au obligatia sa efectueze anual un audit energetic. Ei trebuie sa intocmeasca programe de imbunatatire a eficientei energetice, care includ masuri pe termen scurt, mediu si lung, sa numeasca un manager energetic, atestat de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), conform legislatiei in vigoare. Operatorii au in vedere si incheierea unui contract de management energetic cu o persoana fizica ori juridica prestatoare de servicii energetice acreditata.

In cazul consumatorilor de energie care detin consumatoare a mai mult de 1.000 de tone echivalent petrol amplasate in mai multe puncte geografice, care nu sunt legate direct prin functionalitate sau retele energetice, fiecare subunitate situata intr-un punct geografic diferit de al celorlalte subunitati este considerata din punctul de vedere al obligatiilor ce ii revin ca fiind unitate independenta.

Operatorii finali care consuma anual o cantitate de energie cuprinsa intre 200 si 1.000 de tone echivalent petrol pe an sunt obligati sa intocmeasca la fiecare doi ani un audit energetic realizat de o persoana fizica sau juridica autorizata de ARCE. Acest audit sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice.

De asemenea, administratorii cladirilor aflate in proprietate publica au obligatia sa iamasuri pentru utilizarea eficienta a sistemului de incalzire si climatizare si utilizarea aparatelor de masura a consumului de energie. ARCE va monitoriza programele de imbunatatire a eficientei energetice si rezultatele lor.

Scopul actului normativ este de a contribui la imbunatatirea eficientei energetice si la schimbarea comportamentului consumatorului, in sensul reducerii consumului de energie si, implicit, a facturii, prin utilizarea echipamentelor eficiente energetic, mai putin poluante, si prin cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie la consumatorii finali.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri