Eficienta energetica dezbatuta de auditori

Una dintre temele importante dezbatute de participantii la conferinta „Performanta energetica a cladirilor si instalatiilor aferente” a fost cresterea performantei energetice a cladirilor. Dezbaterea a inclus si teme ca formarea comportamentului beneficiarilor privind exigenta utilizarii eficiente a energiei si sporirea responsabilitatii inginerilor de specialitate si arhitectilor in promovarea unor cladiri cu consumuri minime de energie.

Peste 200 de auditori energetici din toata tara au participat joi la conferinta organizata de Comisia Auditorilor Energetici pentru cladiri din cadrul Asociatiei Inginerilor de Instalatii (CAE-AIIR) in colaborare cu Facultatea de Instalatii din cadrul UTC Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Cladirile reprezinta cel mai mare consumator de energie atat la nivel european cat si national. Sectorul cladirilor consuma 40% din energia finala si este responsabil pentru 36% din totalul de CO2.

Potentialul de reducere a consumului de energie in acest sector, este in Romania de trei ori mai mare decat media europeana. Stocul de cladiri existente construite intre anii 1950-1990, care reprezinta aproximativ 90% din totalul cladirilor, se caracterizeaza prin performante energetice la nivel de anvelopa si instalatii extrem de scazute.

Masurile eficiente de reabilitare termica au ca efect cumulat scaderea consumului de caldura si energie electrica, dar si scaderea emisiilor de gaze cu efect negativ asupra mediului.

Ca urmare a responsabilitatilor care ne revin, ca tara membra UE, conform Directivei 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor, a Directivei 2006/32/CE privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice si a exigentelor impuse de actuala criza economica si financiara, Guvernul Romaniei a emis OUG 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte avand ca tinta reducerea consumului specific pentru incalzire de la cca. 200 kWh/m2an in prezent, la sub 100 kWh/m2an.

In acest context, auditorului energetic pentru cladiri ii revine responsabilitatea intocmirii certificatului de performanta energetica (CPE) si a auditului energetic (AE), indicand solutiile corecte de reabilitare si modernizare, cat si evaluarea costurilor si a eficientei energetice si economice realizate, mentinand conditiile de confort si calitate a aerului interior.

“Certificatul de performanta reprezinta un document cu diagnosticul cladirii, iar beneficiarul isi face o idee asupra consumului apartamentului sau”, a declarat Octavia Cocora, presedinte CAE – AIIR.

Prin elaborarea acestor documente, auditorul energetic, prin competenta lui tehnica, este abilitat sa informeze corect in privinta clasei de eficienta energetica si a performantei energetice (PEC), atat proiectantii cladirilor noi, cat si beneficiarii cladirilor existente, si sa-i formeze in sensul responsabilitatii reducerii consumului energiei si diminuarii emisiilor de CO2 alaturi de promovarea utilizarii surselor regenerabile.

In momentul de fata au fost reabilitate termic 80 de blocuri din tara, locuitorii suportand 20% din costuri, potrivit OG 18/2009. In urma reabilitarii termice, pierderile de caldura s-au redus cu 30, pana la 60%.

Foto: www.piticu.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri