Padurile sunt habitatul mai multor specii de plante si animale, deci direct relationate de starea biodiversitatii din Europa. De Ziua Mondiala a Biodiversitatii, celebrata in fiecare an pe 22 mai, Agentia europeana pentru Protectia Mediului (EEA) atrage atentia asupra cererii tot mai mari de resurse ale padurii, printre care si pentru bioenergie, ceea ce duce la presiuni tot mai mari asupra biodiversitatii. VEZI STUDIUL
Desi suprafata impadurita din Europa este in crestere, in contrast cu multe alte parti ale lumii, pana la 87% din aceasta este subiectul interventiei umane, intr-o masura mai mare sau mai mica. In consecinta, modul in care padurile sunt administrate are un impact direct asupra biodiversitatii.
EEA sustine ca majoritatea tarilor europene au o legislatie potrivita si cadre administrative pentru asigurarea folosirii sustenabile a padurilor. Cu toate acestea, Europa trebuie sa se adapteze in continuare la viitoarele schimbari climatice si alte provocari.
In ciuda imbunatatirilor recente din acest sector, multe specii de padure raman amenintate. Un nou raport al EEA subliniaza pericolul cererii tot mai mari de resurse forestiere, identifica amenintarile majore care planeaza asupra ecosistemelor padurilor din Europa si vine cu sugestii despre cum trebuie imbunatatita administrarea padurilor pentru a impiedica pierderea biodiversitatii.
Printre problemele padurilor identificate de EEA se numara arborii modificati genetic, despre care cercetatorii EEA spun ca au atat beneficii cat si efecte negative asupra biodiversitatii si sugereaza tratarea acestei probleme cu precautie. De asemenea, acestia atrag atentia asupra faptului ca schimbarile climatice vor afecta ecosistemele padurilor si vor creste gradul de amenintare asupra biodiversitatii si sugereaza ca adaptarea sa asigure o legatura intre paduri si zonele protejate pentru a permite migrarea speciilor. Raportul EEA noteaza si faptul ca padurile reprezinta chiuvete de carbon, insa masurile dezvoltate pentru sechestrarea carbonului trebuie sa tina cont de efectele negative asupra biodiversitatii.
Raportul EEA va fi prezentat in cadrul Conferintei ONU de la Bonn pe tema pierderii biodiversitatii care se desfasoara pan ape 30 mai.