EEA: Apele de scaldat din Romania raman murdare

Calitatea apelor de scaldat din Romania se afla mult sub media europeana, potrivit unui raport publicat de Agentia Europeana de Mediu (EEA). Astfel, doar 8,2% din zonele de coasta ale Romaniei respecta valorile stricte impuse la nivel UE, in timp ce procentul ajunge la 91% in Bulgaria (VEZI STUDIU).

Cele 49 de zone costiere din Romania, incluse in monitorizarea EEA, respecta doar cerintele minime de calitate. Romania, alaturi de Cipru si Malta, a centralizat doar datele despre zonele costiere a pentru scaldat, nu si cele pentru apele interioare.

Pentru a determina calitatea apelor pentru scaldat, acestea sunt supuse unei serii de teste bazate pe parametri fizici, chimici si microbiologici. Statele membre trebuie sa respecte valorile obligatorii prevazute de Directiva privind apa pentru scaldat, insa, pe de alta parte, ele pot alege sa respecte valorile orientative neobligatorii mai stricte.

Cipru si Franta au cele mai curate ape

La nivel UE, 96% din zonele pentru scaldat costiere si 90% din zonele pentru scaldat din rauri si lacuri au respectat standardele minime din 2009. Procentele au crescut de la 80% si respectiv 52% din 1990.

Respectarea valorilor orientative mai stricte a crescut in perioada 2008 – 2009 cu mai putin de 1 punct procentual in cazul zonelor costiere, ajungandu-se la 89%, insa a scazut cu mai putin de 3 puncte procentuale in cazul apelor interioare, ajungandu-se la 71%.

Aproape toate zonele costiere pentru scaldat din Cipru, Franta, Grecia si Portugalia au respectat valorile orientative mai stricte. Numai 2% din apele pentru scaldat din UE au facut obiectul unei interdictii in 2009, mai ales in Italia. Desi apele pentru scaldat interioare prezinta o mare varietate in ceea ce priveste calitatea apei, marea majoritate a acestor ape au respectat, in Finlanda, Franta, Germania si Suedia, valorile orientative.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri