Educarea, mai importantă decât reciclarea? Ce pot face instituțiile publice, operatorii economici și cetățenii pentru o Românie…ca afară (P)

Auzim frecvent despre concepte precum economie circulară, colectare separată, reciclare, deșeuri regenerabile, dar și mai adesea auzim vorbindu-se despre încălcarea legilor și prezența gunoaielor. Ce putem face, însă, la nivel de individ, la nivel de companie, dar în mod special la nivel de instituție responsabilă pentru a avea o țară mai curată și mai sănătoasă?

Schimbarea de comportamente și mentalități este un drum lung și de cele mai multe ori sinuos, însă extrem de necesar pentru a ne ralia la efortul global de salvare a planetei. La nivel de cetățean suntem responsabili să ne schimbăm obiceiurile greșite, să colectăm separat și să înțelegem diferența dintre gunoiul menajer și cel reciclabil, iar la nivel de primării și asociații intercomunitare este nevoie să respectăm cadrul legislativ, să implementăm sisteme funcționale, care să asigure disponibilitatea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor atât în gospodării, cât și în spațiile publice.

Pentru a ajuta noua generație să conștientizeze importanța prezervării naturii, programul „Săptămâna Verde” oferă posibilitatea elevilor să afle cum pot acționa în mod sustenabil, prin reducerea consumului și evitarea generării de deșeuri de ambalaj, prin refolosire, reciclare și colectare separată. OIREP-ul  Marathon EPR Group (Organizație pentru Implementarea Răspunderii Extinse a Producătorului) s-a alăturat acestui program școlar în calitate de susținător constant al campaniilor de educare și conștientizare privind protecția mediului înconjurător. Astfel, în perioada 27-29 martie, în colaborare cu Colegiul Național „GHEORGHE LAZĂR”, a fost organizată o vizită de studiu a elevilor în nordul Moldovei, la o fabrică de prelucrare a lemnului din Rădăuți și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Iași, pentru a familiariza tinerii cu concepte precum managementul integrat al deșeurilor, reciclarea și valorificarea energetică a deșeurilor, economia circulară. Vizita, la care au participat elevi din clasa a 11-a și membri clubului de robotică Titans, a oferit și ocazia de a vedea concret cum colectarea separată și reciclarea contribuie la un mediu mai sănătos și verde.

Colaborarea Marathon EPR cu acești tineri este una cu tradiție, fiind cunoscută preocuparea lor în direcția protecției mediului înconjurător, ce s-a concretizat în dezvoltarea unui robot demo care colectează separat deșeurile. „Săptămâna Verde ne-a oferit oportunitatea de a continua să investim în educația pentru mediu a celui mai important public, acei tineri cu o preocupare constantă față de mediu. Prin implicarea directă, ei pot înțelege care sunt modalitățile prin care putem contribui constant la îmbunătățirea modalităților de protecție a mediului înconjurător, alegând responsabil. Marathon EPR se implică activ în educarea publicului și, în special, a noilor generații, în vederea conștientizării impactului pe care acțiunile noastre îl au asupra mediului. De la reducerea consumului și evitarea generării de deșeuri de ambalaj și până la refolosire, reciclare și colectare separată, toate sunt elemente importante și definitorii pentru ca viitorul planetei noastre să nu fie sacrificat”, a declarat Liviu Petcu, Director General Marathon EPR Group.

De altfel, acțiunea OIREP-urilor în România este una extrem de importantă, în special pe fondul modificărilor legislative constante, fiind necesară o mai mare exigență din partea autorităților cu privire la modul de implementare și respectare a acestor reglementări legale de către operatorii economici. Implicarea și responsabilizarea pe toate palierele, precum și nevoia unor sancțiuni dure către companiile care nu respectă normele sunt absolut necesare pentru progresul sustenabil.

Considerăm că un cadru legislativ corect trebuie să fie un sprijin pentru fiecare verigă a acestui lanț, să creeze un ecosistem echilibrat, în care obligațiile și beneficiile sunt echitabil distribuite. Pe lângă presiunea țintelor de îndeplinit, care au crescut de la 60% la 65%, schimbările legislative recente au creat dezechilibre majore.

Este cazul garanției solicitate de AFM, care nu ține cont de criteriile de concurențialitate și care nu este dimensionată proporțional cu dimensiunea business-urilor. Un alt exemplu de menționat este că, începând din 1 ianuarie 2023, îndeplinirea obiectivelor de valorificare/reciclare se calculează pe baza cantităților efectiv valorificate și nu pe baza celor predate către reciclator, însă termenul „efectiv valorificate” nu este clar definit de către autorități, ceea ce duce la creșterea expunerii la risc și impredictibilitate din partea OIREP-urilor și producătorilor. Chiar dacă traversăm o perioadă plină de provocări importante, echipa Marathon EPR își folosește experiența și expertiza recunoscute în piață pentru a se asigura că impactul asupra clienților va fi minim.

„Consider că este nevoie de o mai mare exigență din partea autorităților cu privire la modul de implementare a legilor și respectarea lor. Societatea pe care o conduc, Marathon EPR, este o organizație cu acționari din rândul producătorilor autohtoni de produse cu diverse tipuri de ambalaje, care au, la rândul lor, responsabilitatea de valorificare a deșeurilor rezultate din aceste ambalaje puse pe piața națională. Și noi ne confruntăm, așadar, cu contextul actual, și noi ne dorim ca informația să ajungă la producători și la consumatori, astfel încât să nu mai fie nevoie să ne luptăm cu numărul insuficient de depozite conforme, cu lipsa unor capacități mai mari de sortare. Avem nevoie de pregătire în vederea valorificării și de implementarea cu titlu de obligație a colectării separate. În toți acești ani de activitate am reușit să ne atingem obiectivele depunând efort constant. Am asigurat valorificarea a peste 200.000 tone de deșeu, am desfășurat campanii de educare și conștientizare care au ajuns la peste jumătate de milion de cetățeni și am ajutat sute de unități administrativ-teritoriale să implementeze corect obligațiile legale și să asigure managementul deșeurilor municipale la nivel local.”, adaugă Liviu Petcu.

Toate aceste eforturi conjugate și campaniile de educare și conștientizare au ca scop general ralierea țării noastre la target-ul european și creșterea procentului național de reciclare. Colaborarea cu o firmă specializată, respectarea legilor și implementarea politicilor de mediu vor contribui semnificativ la îmbunătățirea managementului deșeurilor și, implicit, la o viață mai bună și o țară mai curată.

Vezi și: Filmul Conferinței ”Managementul Deșeurilor: Sistemul Garanţie – Depozit şi taxa pe plasticul nereciclat”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri