Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) a luat hotararea de a repopula Dunarea cu pesti din specia acipenseridae, respectiv cu nisetru si morun. Saptamana trecuta, noii locatari au ajuns in fluviu. Repopularea, in doua etape cu sturioni a scos la lumina un scandal-monstru. Surse autorizate spun ca seful ANPA a inchis ochii, a masluit licitatii si a permis repopularea Dunarii cu hibrizi. La toata aceasta afacere, statul a pierdut un milion de euro.
La Ianca si Corabia au fost deversati in Dunare nu mai putin de 82.018 puieti de nisetru, cu greutatea cuprinsa intre 80 si 120 de grame. O alta cantitate, respectiv 7.982 de puieti, a fost deversata la Calarasi, pe bratul Borcea. Aparent, se facea un prim pas pentru salvarea faunei batranului fluviu. Realitatea insa se contureaza altfel. In ape, au fost aruncati sturioni hibrizi, care nu au nicio sansa sa supravietuiasca. Primele semne de intrebare au aparut imediat ce directorul filialei mehedintene a Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), Dorel Staicut, nu a fost primit la eveniment. Atunci au iesit la lumina aspecte dubioase, ce conduc la ideea ca totul este, de fapt, un joc de culise. Repopularea s-a dovedit o afacere prospera pentru unii si paguboasa pentru bugetul statului, care a fost usurat cu aproape un milion de euro.
Pestele nu are sanse sa supravietuiasca
Repopularea s-a dovedit a fi o bataie de joc la adresa statului si a Dunarii si in spate se ascund licitatii trucate castigate de apropiati ai inaltilor functionari ai statului."Am inteles ca la mijloc este ceva putred. In primul rand, este vorba de greutatea puietului. La 80 de grame, pestele are mici sanse sa supravietuiasca mediului natural, tinand cont ca este si iarna, dar si ca pestii au fost crescuti in captivitate. Pestele nu era unul autohton, ci un hibrid, cel mai sigur importat din Bulgaria. Am si vorbit cu bulgarul de la care au fost cumparati pestii. Un exemplar a fost achizitionat cu 1,20 euro, iar in acte apare cu 12 euro bucata. Mai mult, am inteles ca si cipurile cu care au fost dotati pestii nu sunt ok", sustine Dorel Staicut, directorul filialei mehedintene a Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol.
Bugetul statului a fost usurat cu un milion de euro
"Cu siguranta ca toti acesti pesti nu vor supravietui pana la primavara. Bugetul statului a pierdut un milion de euro. Mai mult, eu am depus contestatie la licitatia respectiva, a fost acceptata si era normal ca deversarea sa fie oprita pana la solutionarea contestatiei. Ei nu au mai asteptat acest lucru si au trecut la treaba, tocmai pentru a beneficia de castig si a nu se vedea ce arunca in Dunare", a pus punctul pe i Marilena Maereanu, proprietara fermei Caviar House Tulcea.
Seful ANPA – invinuit de trucarea licitatiei si descalificarea singurei ferme autorizate din Europa
Despre bani aruncati in apele Dunarii, sfori trase si afaceri cu iz de ilegalitate vorbeste si proprietarul singurei ferme de reproducere a sturionilor din Europa. Marilena Maereanu, proprietarul fermei Caviar House Tulcea, da in vileag o intreaga filiera in fruntea careia se afla seful ANPA. "Eu am oferit un pret mai mare pe puiet/bucata, respectiv 14 euro. Insa trebuie tinut cont de faptul ca un puiet cantarea 260 de grame, iar pretul era de un euro/10 grame. In ciuda faptului ca suntem singura ferma de reproducere a sturionilor din Europa, am fost descalificati, in detrimentul firmei Beluga Farm Group, aceasta apartinandu-i lui Robert Raduta, un apropiat al directorului Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, Gheorghe Stefan", a declarat Marilena Maereanu, care sustine ca a fost o licitatie trucata, unde au invins nepotismele. Proprietara Caviar House Tulcea nu exclude varianta ca pestii deversati in Dunare sa provina din Bulgaria, de la cel care i-a propus si ei in urma cu cativa ani o afacere de acest gen, pe care insa a refuzat-o.
Urmeaza repopularea cu morun
Conform declaratiilor lui Dorel Staicut, directorul filialei mehedintene a Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol, in primavara va avea loc o alta actiune, de data aceasta cu puiet de morun. Este vorba de 70.000 – 80.000 de bucati, puietul trebuind deversat intre cele doua baraje, respectiv Portile de Fier I si Portile de Fier II, iar o a treia etapa se refera la deversarea de puiet de sturion in amonte de Orsova.
Pentru mai multe informatii vizitati Editie Speciala