Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Editie Speciala: Slatina, defrisata metru cu metru

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Olt trage un semnal de alarma. Slatina a ramas fara spatii verzi. Cetatenii au la dispozitie astfel de suprafete cu mult sub normele Uniunii Europene, ce prevad obligatoriu minimum 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. De vina se fac nu atat taierile de copaci, efectuate in ultimii trei ani, din cauza plopilor daunatori sanatatii, cat mai ales defrisarile masive, comandate pentru a face loc parcarilor auto.

Locuitorii Slatinei nu au uitat cat au avut de suferit in aceasta vara, cand defrisarile masive din ultimii trei ani si-au spus cuvantul cu varf si indesat. Practic, pe timpul verii, oamenii nu au avut unde sa se adaposteasca de temperaturile caniculare, dupa ce sute de copaci au fost rasi de pe suprafata pamantului de primarie, fie sub pretextul eliminarii pericolului dat de o anumita specie de plopi daunatori sanatatii, fie pentru a face loc investitiilor in parcarile pentru autoturisme.

Firme de specialitate, chemate la "licitatia de impadurire"

"A trebuit sa facem aceste taieri de copaci, deoarece ele se impuneau. Era acea specie de plop ce facea un puf daunator sanatatii oamenilor, din cauza caruia am primit foarte multe reclamatii, si a trebuit sa actionam in consecinta. In aceasta toamna vom demara o ampla campanie de reimpadurire a orasului, pentru a compensa ce s-a taiat pana acum. In acest sens, am si organizat o licitatie, unde firmele de specialitate ce au participat si-au asumat misiunea de a ne livra arbori pentru o plantare de calitate", a spus Ana Anghel, sefa Directiei de Administrare a Domeniului Public si Privat (DADPP) Slatina. Aceasta ne-a precizat ca pe raza urbei se vor planta aproape 3.000 de specii de arbori si arbusti ornamentali.

Doar 12 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor

Eforturile municipalitatii par insa minuscule in fata cifrelor oficiale ale institutiilor cu atributii in domeniu. Potrivit purtatorului de cuvant al APM Olt, Daniela Balsanu, desi normele europene impun obligativitatea existentei unui minimum de 26 de metri patrati de spatiu verde/locuitor, in Slatina, realitatea arata altceva: doar 12 metri patrati de spatiu verde/locuitor. Suprafata totala de spatii verzi in municipiu este si ea la cote alarmante – numai 97 de hectare.

Date fiind statisticile ingrijoratoare ce abordeaza tema spatiilor verzi, Ministerul Mediului a initiat in vara un program ce presupune finantarea a aproximativ 50 de parcuri la nivel national. Primaria Slatina nu a accesat programul, pentru ca angajatii sai au aflat prea tarziu de existenta sa.

La primarie, informatia ajunge greu

Timp pentru remedierea situatiei ar mai fi, dat fiind ca programul se va desfasura pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia. Reprezentantii APM Olt sunt de parere ca alte cauze ce au dus la situatia ingrijoratoare din Slatina ar fi cresterea traficului rutier, acumularea de monoxid de carbon si de plumb si extinderea suprafetelor construite. Toate acestea nu pot compensa defel inconfortul pe care slatinenii il simt tot mai acut de la un an la altul.

Campanie de plantat puieti

Oficialii DADPP Slatina au precizat ca, in maximum doua saptamani, in oras va incepe o campanie de plantare a 3.000 de puieti. Pentru ca s-au fript in anii trecuti, cand au achizitionat puieti cu diametrul de nici macar un centimetru si o inaltime de maximum 1,50 metri (arbori distrusi, in doar cateva saptamani, de persoane straine – n. r.), de data aceasta se va planta material dendrologic cu diametrul de minimum cinci centimetri si o inaltime de sase metri. Primaria a comandat specii de mesteacan, paltin, castan, salcie s. a. Pentru a-i face pe slatineni sa uite de necazurile pricinuite de defrisarile din ultimii ani, municipalitatea cauta acum sa ia fata locuitorilor cu doua specii de arbusti ornamentali, printre care se numara catalpa (copac de parc de dimensiuni reduse, cu frunzis bogat – n. r.). Plantarile vor incepe cu aliniamentele stradale si vor continua cu spatiile verzi si parculetele amenajate intre blocuri.

Disperarea unui cetatean: "E tot mai rau de la an la an"

Slatinenii sunt dezamagiti de taierile de copaci efectuate de primarie in ultimii ani. "E tot mai rau de la an la an. Au taiat (cei de la Primaria Slatina – n. r.) aproape toti copacii dintre blocuri, rar mai vezi doi – trei arbori mai maturi. Eu stau pe strada Victoriei si, in vara asta, au disparut cateva sute de metri pe care erau pomi de livada intre blocurile noastre, doar pentru a se amenaja o parcare! Parca nu se gandeste nimeni la noi, nu stim ce sa credem. Stim doar ceea ce se vede: ca s-au taiat o mare parte dintre copacii orasului si, in schimb, nu s-a plantat nimic. Orasul asta, la cat e de poluat, ar trebui ca blocurile abia sa se vada dintre copaci, nu cum e acum! Eu o vad ca pe o bataie de joc! O fi facut el ceva (primarul Darius Valcov – n. r.), dar la capitolul asta e corigent", a spus Mihai Albu.

Pentru mai multe informatii vizitati Editie Speciala

spot_img

Ultimele știri