Autoritatile din Mehedinti sunt in stare de alerta dupa ce mai multi oameni din zona Balta Verde – Izvoare – Gruia au reclamat faptul ca au simtit in aer un miros puternic de amoniac.
In cursul noptii de 2 spre 3 februarie, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Mehedinti si membrii Inspectoratului de Situatii de Urgenta Drobeta au fost instiintati ca pe raza localitatilor dunarene Izvoare si Gruia se simte in aer un miros intepator.
Specialistii celor doua institutii s-au deplasat imediat pentru a preleva probe. Incidentul este al doilea de acest gen in ultimele zile, autoritatile judetene fiind sesizate si pe 31 ianuarie, de cetatenii din comuna Balta Verde, ca in intervalul orar 13 – 16 in atmosfera s-a simtit un miros persistent de amoniac, ce a produs iritatii ale cailor respiratorii si usturimi.
Directorul APM Mehedinti, Dan Budu, a declarat ca in zona au fost instalate un laborator si mai multe pompe fixe, care sa monitorizeze calitatea aerului 24 de ore din 24. Totodata, aici a fost adusa o ambulanta, pentru posibilele cazuri medicale determinate de reactia organismului la amoniac.
Autoritatile judetene din domeniu refuza sa precizeze natura acestui gaz toxic. "Nu va pot spune de unde vine el. Vom reveni, in zile urmatoare, cu un comunicat de presa", ne-a declarat Dan Budu, directorul APM Mehedinti. In perimetrul localitatilor aflate pe malul romanesc al Dunarii unde a fost simtit mirosul puternic de amoniac nu exista niciun obiectiv economic.
Pe malul sarbesc insa se afla terminalul petrolier de la Prahovo, ce a fost bombardat in timpul conflictului militar dintre 2000 si 2001 de pe teritoriul fostei Republici Iugoslave. De-a lungul vremii, autoritatile din Mehedinti au acuzat in mai multe randuri vecinii sarbi ca au poluat batranul fluviu cu substante petroliere, dar intotdeauna acestia au refuzat sa colaboreze si au declarat ca sunt nevinovati.
Pentru mai multe informatii vizitati Editie Speciala