Piata de management al deseurilor industriale din Romania are nevoie de strategie, tehnologii de ultima generatie, investitii si de companii responsabile care sa dezvolte "afaceri sustenabile", avand ca efect reducerea poluarii mediului. Astfel, Ecomaster a inteles ca investitiile de mediu nu presupun restrictii asupra businessului unei companii, ci sustin eficientizarea proceselor si a activitatilor.
Sistem integrat de gestionare a deseurilor
Grupul Rompetrol a infiintat Ecomaster in 2001, ca urmare a nevoii companiei de a se conforma la cerintele legislatiei de mediu. Ritmul rapid de dezvoltare si calitatea serviciilor oferite au determinat includerea in portofoliul de clienti si a unor companii din afara grupului. Astfel, Ecomaster a acumulat, in cei 7 ani de experienta, un nivel inalt de expertiza devenind prima companie din Romania care ofera servicii integrate de gestionare a deseurilor.
"Clientul are nevoie de astfel de companii care sa gestioneze intregul proces de management al deseurilor, iar piata romaneasca este in momentul de fata deficitara la acest capitol. Ecomaster a reusit sa integreze atat resursele logistice, cat si cele umane, astfel incat sa implementeze cu succes conceptul "one stop shop" in domeniul serviciilor ecologice, acoperind cele cinci etape ale managementului deseurilor: planificare, colectare, depozitare, tratare si eliminare", declara Romulus Ilie, director general Ecomaster.
De asemenea, compania ofera servicii de consultanta in vederea aplicarii legislatiei in vigoare in conformitate cu procesele specifice companiilor generatoare de deseuri.
Ecomaster a dezvoltat un serviciu de tratare a deseurilor periculoase, unic pe piata din Romania. Acesta permite tratarea gudroanelor acide si decontaminarea solurilor aferente, pentru aducerea lor la stadiul de deseuri nepericuloase.
"Investitia, in valoare de 2 milioane euro, are la baza o tehnologie performanta si reprezinta etapa cea mai importanta in procesul de management al deseurilor periculoase. Cu alte cuvinte, serviciul de tratare este cel care rezolva problema de mediu, iar celelalte vin ca suport, colectarea, transportul si eliminarea finala", subliniaza Romulus Ilie.
In ceea ce priveste colectarea si transportul, Ecomaster dispune de capacitati logistice pentru gestionarea tuturor tipurilor de deseuri industriale.
Investitii masive
Datorita planurilor de dezvoltare si a investitiilor, Ecomaster a inregistrat in 2008 o crestere cu 50% a cifrei de afaceri, la 15 milioane de dolari, de la 10 milioane de dolari in 2007.
Planul de investitii al companiei, in valoare de 4 milioane USD, reprezinta aproape jumatate din cifra de afaceri pe 2007 si vizeaza implementarea a doua proiecte importante, cu valoa re adaugata mare: proiectul de tratare a deseurilor periculoase, realizat anul acesta si dezvoltarea unui parc industrial ecologic, care va fi finalizat in 2009.
"Cifra de afaceri a unei companii depinde foarte mult de calitatea si nivelul investitiilor. Ecomaster a inregistrat o crestere de 50% a cifrei de afaceri prin realizarea a 50% din planul investitional. Daca pastram proportiile, probabil ca, la finalizarea investitiilor planificate, cifra de afaceri va atinge o crestere de peste 100% fata de momentul initial. Si nu ne vom opri aici, pentru ca este in continua crestere cererea de servicii ecologice profesioniste", explica directorul general Ecomaster.
Romania, o piata in formare
Piata de management al deseurilor industriale este o piata in formare, la fel ca si factorul concurential. Maturizarea se va produce fie din constrangeri legislative sau obligativitatea companiilor de a se conforma normelor de gestionare a deseurilor, fie prin nivelul si calitatea investitiilor de mediu.
"In momentul de fata, nu pot sa spun ca este o piata foarte dinamica. Am vazut insa companii din Statele Unite sau din Europa care au venit aici, au infiintat subsidiare, si-au gasit parteneri, au inceput sa participe la licitatii, ceea ce inseamna ca au observat potentialul pietei romanesti. Succesul consta in capacitatea unei companii de a identifica corect nevoile clientilor si de a le oferi servicii cu valoare adaugata, numai atunci poti beneficia de avantajul de a fi primul pe piata", subliniaza Romulus Ilie.
"In aproximativ cinci ani, cu siguranta ca piata se va dezvolta foarte mult. Perioada decembrie 2012-decembrie 2014 este un interval in care toate companiile trebuie sa se conformeze legislatiei de mediu si vorbim astfel de un boom. Ei sunt cei care vor trage oferta", mai crede directorul Ecomaster.
Institutiile ar trebui sa fie ca o afacere
O problema identificata de directorul general Ecomaster pe piata din Romania este sistemul foarte complicat de autorizare a proiectelor de management al deseurilor. Procesul de autorizare dureaza deseori mult prea mult, iar companiile care activeaza pe piata sunt puse in dificultate din aceasta cauza. Legislatia nu este o problema, dar implementarea ei de multe ori este prea greoaie.
"Pe scurt, adevarul este ca partea de autorizare e delegata pana la nivel teritorial in functie de proiect. Insa, daca institutiile ar putea sa functioneze ca un business, pe criterii de eficienta in indeplinirea obiectivelor, implementarea proiectelor care asigura rezolvarea problemelor de mediu ar fi mult mai rapida, dar parerea mea este ca acesta este cazul ideal", crede Romulus Ilie.