Ecodesign: noi reguli UE pentru promovarea produselor durabile ca normă

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a adoptat, joi, poziția sa cu privire la revizuirea cadrului UE pentru proiectarea ecologică a produselor durabile, cu 68 de voturi pentru, 12 împotrivă și 8 abțineri.

Raportul propus interzice învechirea prematură, astfel încât producătorii să nu poată limita durata de viață a produselor prin caracteristici de design. De asemenea, aceștia trebuie să ofere actualizări de software, consumabile, piese de schimb și accesorii pentru o perioadă adecvată. În plus, produsele trebuie să fie ușor de reparat, iar consumatorii trebuie să aibă acces la instrucțiuni de reparare.

Pașaportul de produs

Produsele pot fi comercializate numai dacă sunt însoțite de un „pașaport de produs” care conține informații precise și actualizate. Acest pașaport va permite consumatorilor și întreprinderilor să facă alegeri informate atunci când achiziționează produse, să faciliteze repararea și reciclarea și să crească transparența cu privire la impactul asupra mediului al produselor achiziționate. Deputații europeni doresc ca consumatorii să poată compara pașapoartele produselor prin intermediul unei platforme online.

Interzicerea distrugerii produselor nevândute

Operatorii economici care distrug mărfuri nevândute trebuie să raporteze anual numărul și procentul de produse aruncate, precum și motivele pentru această acțiune. Pe baza acestor informații, deputații europeni doresc ca Comisia să identifice produsele pentru care ar trebui introdusă o interdicție asupra distrugerii. În plus, raportul solicită o interzicere specifică a distrugerii textilelor și încălțămintei nevândute, precum și a echipamentelor electrice și electronice, la un an de la intrarea în vigoare a legii.

Produse prioritare

Deputații europeni doresc ca Comisia să acorde prioritate unui număr de grupuri de produse în primul său plan de lucru, care va fi adoptat în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a noilor reguli. Aceste produse prioritare includ fierul, oțelul, aluminiul, textilele (în special articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte), mobilierul, anvelopele, detergenții, vopselele, lubrifianții și produsele chimice.

Raportul adoptat în ședința plenară din iulie

Raportul urmează să fie adoptat în timpul ședinței plenare din iulie 2023 și va reprezenta poziția de negociere a Parlamentului cu guvernele UE în ceea ce privește forma finală a legislației.

La 30 martie 2022, Comisia a propus un regulament pentru stabilirea unui cadru general pentru proiectarea ecologică a produselor durabile și pentru abrogarea normelor actuale care se concentrează exclusiv pe produsele legate de energie. Normele revizuite vor fi aplicabile aproape tuturor produselor de pe piața internă (cu excepția alimentelor, furajelor, medicamentelor și organismelor vii). Această propunere face parte dintr-un pachet mai larg privind economia circulară, care include și o strategie a UE pentru textile durabile și o propunere privind împuternicirea consumatorilor în tranziția ecologică.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Ultimele știri