Fructele si legumele organice isi fac timid aparitia pe piata din Romania, insa comerciantii traditionali le iau fata si isi numesc produsele naturale desi acestea pot contine azotati cu duiumul. Totul depinde de sinceritatea vanzatorului, pentru ca de cele mai multe ori, marfa taranilor nu este controlata.
Text de Loredana Pana & Nadia Barbu
Fructele si legumele bio se vand in cateva magazinele naturiste, iar pana la momentul in care acestea vor ajunge la taraba, importatorii si produca torii spun la unison ca trebuie sa mai treaca cativa ani. Motivul nu este legat de oferta care exista pe piata ci de mentalitatea cumparatorilor, care prefera sa aleaga mai ieftin decat mai sanatos.
"Am examinat acum cativa ani doua sfecle de la un taran din piata. Una avea o concentratie de 20 de ori mai mare decat cantitatea acceptata de nitrati iar cealalta se incadra in limitele admise. Concluzia noastra a fost ca respectivul nu stia sa foloseasca ingrasamintele chimice de sinteza si le-a imprastiat cu lopata in gradina. Nu ai nicio garantie ca in produsele de la tarani nu se gasesc substante chimice", a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Intitutului de Cercetari Alimentare.
Toate substantele chimice cu care sunt stropite plantele raman in coaja fructului, care este cea mai valoroasa din punct de vedere nutritiv. Vitaminele, fitonutrienti, sarurile minerale, fibrele care sunt in coaja nu se regasesc si in pulpa, acolo fiind in mare parte zaharuri, deci decojirea ar neutraliza beneficiile fructului, explica Gheorghe Mencini Copschi.
"Fructele si legumele obtinute prin agricultura ecologica contin mai multe vitamine, pentru ca sunt supuse stresului intern si extern care le determina sa genereze un metabolism secundar si sa produca vitamine si alte substante valoroasa menite sa le apare impotriva bolilor si daunatorilor. Pe cand un fruct cocolosit, stopit de 20 de ori pe an si tinut in sera nu produce atat de multe vitamine pentru ca nu are nevoie de ele", explica Mencinicopschi.
Fructele ecologice care ajung in magazinele din Bucuresti sunt de la export. Austria si Ungaria sunt in topul importatorilor autohtoni.
"Am adus fructe si legume eco in cateva magazine de doua luni iar vanzarile au mers destul de bine pentru ca oferta este destul de variata. Citrice, banane, kiwi, mango si papaya sunt cateva dintre fructele eco care se gasesc in magazinele noastre", a declarat Dan Raileanu, director general Radix Plant.
In 2007, in Romania au fost cultivate 960 de hectare cu fructe si legume ecologice, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii.
"Produsele agricole ecologice nu au nici o treaba cu cele traditionale, nu se amesteca, sunt alte piete, se adreseaza altor consumatori. Agricultura traditionala reprezinta o derogare de la normele comunitare, in timp ce produsele ecologice sunt sub incidenta legislatiei comunitare si se vand ambalate, etiche tate, numai in magazine specializate. Producatorii din cele doua zone nu se intalnesc nicaieri pe piata", a declarat Teodora Aldescu, responsabila cu agricultura ecologica in cadrul Minis terul Agriculturii.
Producatorii de legume din Romania se plang ca in tara nu exista o piata organizata pentru produsele eco. Lucian Stoian, reprezentantul Asociatiei Producatorilor de Agricultura Biologica din Moldova sustine ca exista oameni care ar cumpara aceste produse, insa proasta informare si lipsa educatiei determina producatorii sa-si trimita recoltele la export.
"In piata sunt tot felul de indivizi care pretind ca produsele lor sunt ecologice sau care te-ar alunga daca ai veni sa le faci concurenta cu produse ecologice. E adevarat ca preturile sunt mai mari, dar asa e peste tot in lume. In unele tari sunt chiar diferente mai mari de pret intre produsele obisnuite si cele ecologice. La noi nici macar nu s-a dezvoltat bine inca dorinta de a face profit din asa ceva. Macar de am gasi cum sa le vindem in Romania. Majoritatea merg la export" spune Lucian Stoian.
Societatea Ecolife Bio cultiva la Dor Marunt, pe o suprafata de sase hectare, legume ecologice. Rosiile, castraveciorii, ceapa, vinetele, dovleceii, morcovii, sfecla, busuiocul si gogonelele sunt cateva produse din oferta lor. Pentru ca productia nu este mare, legumele ajung exclusiv pe piata autohtona. Societatea colaboreaza cu magazinele Leacul, Pukka Food, Natura Food si Naturalia din Bucuresti.
"Am fost cu legumele eco in piata volanta din Bucuresti si dupa ce am consiliat clientii, am reusit sa avem si vanzare. Ni s-a intamplat ca un producator traditiontional sa vada ca avem vanzare si sa spuna ca si marfa lui este eco, desi nu avea certificare. Nu a fost corect pentru ca noi investim mult mai multi bani in procesul de productie decat cei care cultiva conventional", crede Bogdan Guta, reprezentant Ecolife Bio.
Romania Bio Frutta din Arad cultiva mere ecologice, care au primit certificarea bio de la QC & I, Timisoara. Totata productia este exportata in Italia.
"Am incercat acum doi ani sa stabilim o piata de desfacere si aici in Romania, dar nu am reusit nimic. Asemenea fructe nu sunt potrivite pentru piata romaneasca, sunt mai scumpe si nici nu exista interes din partea consumatorilor" a declarat Adriano Giusti, administrator Romania Bio Frutta.
Ecofruct SA Mures produce fructe de padure de flora spontana, certificate ecologic de CERES din Germania, precum si de Ecoinspect. Nimic nu ajunge pe piata romaneasca, totul este exportat, in Germania, apoi in Italia, Franta, Danemarca.
"In Romania nu exista interes pentru asemenea produse, ce sa faca cineva cu 300 t afine ecologice? Un producator de sucuri ar avea nevoie de o linie speciala de productie pentru a prelucra fructele ecologice, de aceea nici nu se arata interesata vreo firma de aici", incheie Carmen Somesan, marketing manager la Ecofruct.