Umanitatea a consumat resursele necesare pentru un an întreg într-un timp record de 212 zile, conform Global Footprint Network, organizația mondială de cercetare care realizează în fiecare an o evaluare a datoriei ecologice globale.
Earth Overshoot Day (EOD), care marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în anul respectiv, va avea loc pe 1 august. Este cea mai timpurie dată înregistrată până acum. Anul trecut, EOD a avut loc pe 2 august.
Pe 1 august 2018, umanitatea va fi consumat toate resursele de carbon, hrană, apă, fibre, terenuri și lemn disponibile pentru acest an. În acest ritm, am avea nevoie de echivalentul a 1.7 planete Pământ pentru a satisface consumul de resurse al umanității.
Depășirea limitelor planetei a început în anii ’70, când populația și cererea în creștere a împins consumul peste un nivel sustenabil. De atunci, ziua în care umanitatea consumă resursele anuale ale planetei a avut loc tot mai devreme.
Acum treizeci de ani, EOD a picat pe 15 octombrie, acum douăzeci de ani a avut loc pe 30 septembrie, iar acum zece ani, pe 15 august. În ritmul actual, anul următor ar putea marca prima oară când resursele sunt consumate în iulie.
Planeta s-ar putea încălzi cu 4 grade Celsius
Mathis Wackernagel, co-fondator și director executiv al Global Footprint Network, a comparat economiile actuale ale lumii cu o schemă piramidală într-o declarație pentru The Guardian.
„Economiile noastre actuale fac o schemă Ponzi cu planeta noastră. Împrumutăm resursele viitoare ale Pământului pentru a gestiona economiile noastre în prezent. Ca orice schemă Ponzi, acest lucru funcționează pentru o vreme. Dar pe măsură ce națiunile, companiile sau gospodăriile intră tot mai adânc în datorii, la un moment dat se destramă.”
Situația este însă reversibilă. De exemplu, înlocuirea a jumătate din consumul de carne cu o dietă vegetariană ar amâna EOD cu cinci zile. Îmbunătățiri aduse eficienței energetice pentru clădiri și industrie ar face o diferență de trei săptămâni, în timp ce o reducere de 50% a amprentei de carbon ar putea oferi trei luni în plus de resurse.
Cu toate acestea, mai multe studii recente arată că schimbările climatice se petrec într-un ritm mai rapid decât se estima, biodiversitatea trece printr-a șasea extincție în masă, iar o treime dintre rezervațiile naturale sunt degradate de activitatea umană.