Luminile s-au stins sambata seara la obiective turistice celebre si in case de pe intreg Globul de Earth Hour pentru a sublinia pericolul schimbarilor climatice, informeaza Reuters.
De la Opera din Sydney si Podul Harbour pana la Turnul Eiffel din Paris si Parlamentul londonez, de la districtul business din Singapore pana la Bazilica Sfantul Petru din Roma, de la Marile Piramide din Egipt pana la Acropole din Atena, luminile au fost stinse ca parte a campaniei de a incuraja oamenii sa reduca consumul de energie si emisiile de gaze cu efect de sera.
Organizatorii evenimentului sustin ca milioane de oameni vor ca guvernele sa lucreze la un acord ONU mai puternic de combatere a incalzirii globale pana la sfarsitul anului, chiar daca criza financiara a trezit ingrijorari privind costurile.
“Visam la un acord climatic global de multa vreme”, a declarat Kim Carstensen, director in cadrul WWF, intr-un bar iluminat cu lumanari din orasul german Bonn, unde vor avea loc discutii ONU pe teme climatice intre 29 martie si 8 aprilie.
“Acum nu mai suntem atat de singuri in visul nostru. Il impartasim cu toti acesti oameni care sting luminile”, a adaugat aceasta.
Australia a fost prima tara care a organizat Earth Hour in 2007, evenimentul devenind global in 2008, atragand 50 de milioane de oameni, sustin organizatorii WWF. Acestia spera ca pana la un miliard de oameni din 90 de tari sa fi stins lumina in 2009.
“Facem acest lucru pentru ca vrem ca macar pentru o ora oamenii sa se gandeasca la ce ar putea sa faca pentru a-si micsora amprenta de carbon. Ideal este sa faca acest lucru mai mult de o ora”, a declarat Andy Ridley, director executiv al Earth Hour.
Foto: Reuters
Comitetul Climatic al ONU avertizeaza ca emisiile de gaze cu efect de sera incalzesc planeta si cauzeaza tot mai multe secete, inundatii, valuri de caldura, cresterea nivelului marii si disparitii ale speciilor de plante si animale. Emisiile mondiale cu crescut cu 70% din 1970 pana in prezent . China a preluat recent primul loc in topul poluatorilor modiale detronand SUA si devansand UE, Rusia si India.