China pierde rapid speciile de animale din raul Yangtze. Daca anul trecut delfinii au disparut din acest rau, si broastele testoase gigant cu carapace moale se afla in pericol, informeaza Gliving.
Aceasta specie este considerata una dintre cele mai mari testoase de apa dulce din lume. Este de asemenea o specie foarte rara, prezenta in marile bazine hidrografice cum este raul Yangtze din estul Chinei. In 2004 s-a estimat ca au mai ramas doar sase astfel de testoase. In prezent mai sunt doar doua, un mascul si o femela. Se poate spune fara indoiala ca viitorul speciilor depinde de ei.
Masculul are 100 de ani si aproximativ 100 de kilograme si traieste la o gradina zoologica din Suzhou, iar femela in varsta de 80 de ani si de 50 de kilograme traieste de peste 50 de ani la gradina zoologica din Changsha.
Niciuna dintre testoase nu a intretinut activitati de reproducere de decenii, cercetatorii luand in calcul si posibilitatea ca acest lucru sa nu se fi intamplat niciodata.Si mai problematic este ca niciuna dintre gradinile zoo nu este dispusa sa renunte la broasca sa. Gradinile zoo par a fi mai preocupate de atragerea turistilor decat de impiedicarea disparitiei acestei specii.
Din 2004 negocierile dintre gradinile zoo, agentiile guvernamentale si grupurile de mediu continua sa esueze, patru dintre cele sase testoase murind intre timp.
Cele doua gradini au fost de acord in cele din urma cu inseminarea artificiala pe parcursul primaverii viitoare, solutie gasita pentru pastrarea testoaselor in zoo. Mai sunt insa cateva luni pana atunci si nu exista nicio garantie ca procedura va avea succes. Femelele depun de obicei intre 60 si 100 de oua, dar din cauza varstei, femela Yangtze depune cu 20% mai putine oua. Exista riscul ca acesta sa moara in timpul inseminarii sau ca masculul sa fie ranit in timpul recoltarii de sperma.
Din pacate, testoasa Yangtze si criza delfinilor subliniaza o problema mai mare a Chinei. Potrivit World Conservation Union, "China este o tara cu un mare numar de specii care nu se gasesc in alta parte". Multe dintre aceste specii dispar insa pe masura ce economia si industria chineza continua sa creasca.
Pana cand protectia mediului va deveni o prioritate, speciile ca testoasele Yangtze, considerate in China simboluri ale longevitatii si sanatatii, vor contiua sa sufere.
Foto: robink.ca