Doua mari sindicate agricole vor liber la OMG-uri. Ecologistii protesteaza

Noua ONG-uri de mediu si asociatii de agricultori bio isi exprima ingrijorarea fata de revendicarile a doua mari sindicate din agricultura, care au lansat o ofensiva de promovare a organismelor modificate genetic.

Sindicatele FNPAR si AGROSTAR au facut apel public la mobilizarea agricultorilor romani pentru a participa la demonstratiile de maine, de la Bucuresti, prin care vor cere, printre altele, si introducerea in cultura a plantelor modificate genetic, in special a soiei si porumbului modificate genetic.

FNPAR (Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania) si AGROSTAR sunt blocuri sindicale care reprezinta interesele marilor exploatatori agricoli si a industriei biotehnologice in Romania.

”Ca urmare a sesizarilor, Asociatia BIO-Romania, care initial semnase documentul in forma propusa de FNPAR si AGROSTAR, s-a disociat in mod public de pozitia pro-OMG a acestor sindicate, pentru a putea reprezenta in mod legal si moral agricultura ecologica in Romania. Consideram ca aceasta rectificare de pozitie este un semnal pozitiv pentru micii agricultori. Asociatia BIO Romania are responsabilitatea de a proteja interesele unei agriculturi curate, ecologice, in care este interzisa utilizarea de OMG”, se arata in comunicatul celor noua ONG-uri si asociatii.

Propuneri pentru agricultura durabila

„Subventiile echitabile care sa nu favorizeze doar marile exploatatii agricole si interzicerea organismelor modificate genetic sunt principalele nevoi pentru agricultorii traditionali si ecologici din tara noastra si de pretutindeni”, sustin membrii celor noua ONG-uri.

In plus, negocierile sindicale pe probleme agricole trebuie sa fie democratice, transparente si deschise nevoilor micilor agricultori, mai spun acestia.

„Ca mic agricultor bio, ma simt direct amenintat de marile sindicate, prin faptul ca promoveaza interesele industriei biotehnologice. In cazul in care porumbul meu va fi contaminat cu porumb modificat genetic, imi voi pierde certificarea bio. In Romania cultivatorii de OMG pot fi numarati pe degete. Faptul ca acestia au reusit sa isi impuna interesele in fata majoritatii agricultorilor, punand in pericol agricultura ecologica da dovada de lipsa completa de democratie. Este momentul ca noi, micii agricultori sa ne spunem cuvantul!”, declara Willy Schuster, vicepresedinte al asociatiei Eco Ruralis.

„Lobby-ul agro-bussiness-ului primeaza de prea multa vreme in fata intereselor micilor agricultori. Viitorul agriculturii romanesti nu se poate construi decat cu mici ferme familiale care au nevoie de subventii echitabile si astfel de o sansa egala cu cei cativa mari fermieri care tind sa acapareze piata. Intr-o lume in care marile ferme sunt favorizate din start prin subventii uriase, micul agricultor este condamnat sa dispara. Ne dorim ca joi, in cadrul actiunilor din Bucuresti sa se faca auzita vocea micilor agricultori si nu sa fie doar folositi ca masa de manevra pentru ca marii exploatatori agricoli sa isi atinga scopurile”, declara Gabriel Gib, presedinte al asociatiei Fermierul COZIA.

„Este deja demonstrat ca organismele modificate genetic nu sunt sigure si nici nu aduc beneficii economice pe termen mediu si lung. Sunt contrar opusul principiilor agriculturii durabile. Daca azi nu aparam agricultura de contaminarea cu OMG, maine nici nu vom mai putea povesti de agricultura ci doar de manipulari genetice”, completeaza Ramona Duminicioiu, presedinta a Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG.

Comunicatul este semnat de:

•Asociația Eco Ruralis – în sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali
•Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG
•Cooperativa gospodarilor ecologici BIOCOOP
•Asociația Hosman Durabil
•Asociatia Fermierul COZIA
•Clubul Ecologic Transilvania
•Asociația pentru Comerț Echitabil Efectul Fluture
•Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu – CIDRM
•Asociația Slow Food Turda

 

spot_img

Ultimele știri