Dorin Cojocaru, APRIL: „Vine criza alimentară? Nu, vine criza portofelelor”

Unul din factorii care contribuie la pierederile produsului alimentar pe lanț este indolența sau lipsa respectului față de proceduri, a explicat, miercuri, Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), în cadrul conferinței „Risipa alimentară și criza de alimente”, organizată de Green Report. 

„Până când românul nu va simţi la propriul buzunar că va pierde bani prin această risipă alimentară şi până când nu se va uita mult mai atent în coşul de cumpărărturi şi mult mai responsabil în frigider, nu va înţelege. Cel mai important este să devenim responsabili. Fără responsabilitate nu poţi face nimic (…) Vine criza alimentară? Nu, vine criza portofelului. Risipa alimentară o să se diminueze atunci când o să ne usture buzunarul”, a spus Cojocaru.

De asemenea, președintele APRIL, a subliniat că situația actuală, având în vedere criza financiară și criza umanitară de la granița României, impune o gestinoare mai atentă a fenomenului risipei alimentare.

“Dacă vom corecta risipa alimentară, o sa avem produse alimentare și mai ieftine pentru că volumul și oferta cresc. Reducând pierderile, cresc randamentele. Reducând neconformitățile scad costurile. Împreună putem găsi cele mai bune soluții ca noi să nu suferim la viitoarea criză alimentară”, a spus Dorin Cojocaru.

În România, potrivit Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, peste 2 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi anual, deși o mare parte dintre acestea ar putea fi consumate. În același timp, potrivit ONU, cantitatea de hrana risipă la nivel național ar fi de 1,35 milioane de tone.

Potrivit statisticilor, cel mai mare procent al risipei alimentare se produce în gospodării 49%, urmate de industria alimentară cu 37%, retail cu 7%, alimentația publică 5% și sectorul agricol 2%.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri