VIDEO Documentarul 10 (Zece), despre modele pozitive, disponibil online

Documentarul 10 (Zece) își propune să arate o societate aflată în schimbare, cu modele pozitive, cu lideri care și-au asumat riscuri și cu inițiative civice ecologice care au arătat că și în România se poate. De astăzi, documentarul este disponibil online gratuit.

VIDEO Documentarul 10 (Zece), despre modele pozitive, disponibil online

Când consumatorul de presă primește, de multe ori, informații negativiste și descurajante, documentarul 10 (Zece) face portretul unui nou curent care a luat avânt în România din care fac parte case solare, construcţii verzi, maşini electrice şi surse de încărcare cu energie electrică, metode alternative de procurare a hranei, agricultură urbană, permacultură, ecoturism.

Întrebată de unde a venit ideea acestui film şi de ce a ales acest nume, Nicoleta Talpeş (producător) a declarat:

„În 2016 am lansat în România documentarul «Demain», premiat cu Cesar pentru cel mai bun film al anului. Acolo erau prezentate exemple ale societăţii civile din peste 10 ţări, de la educaţie la agricultură şi economie. Am vrut ca un asemenea portret să existe şi pentru iniţiativele oamenilor de la noi din ţară. Pentru mine, cifra 10 înseamnă excelenţă. Indiferent de domeniul despre care am ales să vorbim, poveştile pe care le prezentăm ne pot servi ca exemplu, ne inspiră şi ne dau încredere că şi în România există iniţiative de care eram obişnuiţi să auzim numai în societăţile dezvoltate”.

proalpin.ro

Pentru realizarea documentarului au fost realizate interviuri cu: Alexandru Mironov (scriitor), Vintilă Mihăilescu (antropolog), Domnica Petrovai (psiholog), Marius Cosmeanu (sociolog), Zoli Toth (artist, muzician), Alex Găvan (alpinist), Cristian China Birţa (blogger), Adina Magsi (Every Can Counts România), Andrei Coşuleanu (Let’s Do It Romania!), Anca Baniţă (Let’s Do It Romania!), Ivan Patzaichin (Rowmania), Doru Frolu (Rowmania), Cristian Lascu (Parcul Natural Văcăreşti), Dan Bărbulescu (Parcul Natural Văcăreşti), Felicia Ienculescu-Popovici (GreenMogo), Gabriel Diaconu (consultant permacultură), Anastasia Staicu (Asociaţia SNK), Mihai Toader Pasti (EFdeN), Oraan Mărculescu (Ştiinţă&Tehnică), Paul Badea (Asociaţia ARMS), Alexandru Teodorescu (Renovatio), Marc Areny (inventator Logan electric), Călin Alexa (IFIN-HH), Bogdan Olteanu (UPC România), Ionuţ Budişteanu (inventator).

„Gospodăria acum este planeta. Adică eu pot să am gospodăria mea foarte respectuoasă cu natura, și dat fiindcă la 5.000 de km e o fabrică care nu știu ce face, eu sufăr în gospodăria mea de un kilometru pătrat sau de un hectar. Aceste distanțe nu mai au niciun fel de rol. Nu poți să spui: «Nu știu ce fac ceilalți, eu am conștientizat și eu sunt cuminte și sunt verde». Nu folosește la absolut nimic, decât ca să-ți adormi conștiința”, spune Vintilă Mihăilescu, antropolog, în documentar.

Filmările au fost realizate în perioada august – septembrie 2017, în Bucureşti şi Alba-Iulia. Deplasările pentru producţia filmului s-au făcut cu maşini electrice, pentru a păstra o amprentă redusă de carbon.

Din 21 mai 2018, documentarul 10 (ZECE) este disponibil gratuit pe site-ul 10film.ro şi pe canalul de YouTube.

Pe viitor, va urma partea a doua a seriei 10 (ZECE) cu alte exemple, în care producătorii își vor concentra atenția pe tehnologie și construcții verzi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HyYn94K6FBQ]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri