Distrugerea habitatelor va genera focare de boli mai periculoase decât COVID-19

Mai mulți oameni de știință consideră că pandemia de coronavirus este probabil să fie urmată de focare de boli și mai mortale și distructive, cu excepția cazului în care cauza lor, distrugerea habitatelor, ar fi oprită, informează The Guardian.

Imagine de Thorsten Blank de la Pixabay

Există o singură specie responsabilă de pandemia Covid-19 – noi”, au spus aceștia. „Pandemiile recente sunt o consecință directă a activității umane, în special sistemele noastre financiare și economice globale care premiază creșterea economică cu orice preț. Avem o mică fereastră de oportunități, pentru a depăși provocările actualei crize.”

Profesorii Josef Settele, Sandra Diaz și Eduardo Brondizio au condus cel mai cuprinzător studiu de sănătate la nivel global efectuat vreodată, iar rezultatele acestuia au fost publicate pe în 2019 de platforma interguvernamentală Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES). Concluzia a fost că societatea societatea umană este în pericol din cauza declinului accelerat al sistemelor naturale de susținere a vieții pe Pământ.

Într-un articol publicat luni, alaturi de dr. Peter Daszak, care pregătește următoarea evaluare IPBES, aceștia au scris: „defrișarile agresive, extinderea necontrolată a agriculturii, agricultura intensivă, dezvoltarea minieră și a infrastructurii, precum și exploatarea speciilor sălbatice au creat o „furtună perfectă” pentru răspândirea bolilor”.

Aceste activități provoacă pandemii prin aducerea mai multor persoane în contact și în conflict cu animalele sălbatice, de la care provin 70% din bolile umane emergente, au spus ei. În combinație cu urbanizarea și creșterea explozivă a călătoriilor aeriene globale, acest lucru a permis unui virus inofensiv din liliecii asiatici să aducă „suferințe umane nespuse și să oprească economiile și societățile din întreaga lume. Aceasta este mâna umană în apariția pandemiei. Cu toate acestea, [Covid-19] poate fi doar începutul. ”

Pandemiile viitoare vor avea loc mai des, se vor răspândi mai rapid, vor avea un impact economic mai mare și vor ucide mai multe persoane dacă nu suntem extrem de atenți la impactul posibileale alegerilor pe care le facem astăzi”, au spus oamenii de știință.

Oamenii de știință au spus că pachetele pentru refacerea economiilor, derulate de către guverne, trebuie utilizate pentru consolidarea și aplicarea programelor de protecției mediului.

Poate fi convenabil din punct de vedere politic să relaxeze standardele de mediu și să protejeze industrii precum agricultura intensivă, companiile aeriene și sectoarele energetice dependente de combustibil fosil, dar acest lucru (…) subvenționează în esență apariția viitoarelor pandemii”

Sănătatea oamenilor este strâns legată de sănătatea vieții sălbatice, sănătatea animalelor și sănătatea mediului. Este de fapt una singură”, a spus Daszak.

Mai mult decât atât, programele de supraveghere și serviciile de sănătate trebuie să fie finanțate în mod corespunzător în țările din primele linii ale riscului de pandemie.

Programele despre care vorbim vor costa zeci de miliarde de dolari pe an. Dar dacă avem și o singură pandemie, chiar și una la secol, costurile vor fi de ordinul trilioanelor”, a mai spus Daszak.

spot_img

Ultimele știri