Ministerul pregătește transpunerea Directivei SUP. Antreprenorii HoReCa migrează deja către ambalaje reciclabile

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat în cadrul conferinței “Implementarea Directivei Single-Use Plastics. Când, cum și cu ce cost?”, organizată de Green Report, că proiecul Ordonanței de Urgență care va reglementa implementarea la nivel național a Directivei 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva SUP) a intrat în circuitul de avizare. Acesta a precizat că varianta pe care ministerul mediului o propune este o transpunere exactă a directivei, iar stocurile existente la nivelul comercianților pot fi epuizate fără a stabili un termen limită.
„Având în vedere complexitatea modalității de stabilire a stocurilor lucrul cel mai simplu este implementarea principiului de primă tranzacționare, adică în momentul intrării în vigoare a actului nomativ, stocurile nu mai pot fi majorate. Stocurile existente la nivelul comercianților pot fi epuizate fără a stabili un termen limită, însă în afară de cantitățile care au fost deja puse pe piață nu se pot produce alte cantități în România, pentru piața europeană. Este important de subliniat că oricine face producție pentru terțe piețe este liber să o facă și nu există restricții de export, de exemplu, dar măsurile de reducere a consumului, cerințele privind produsele și de marcare, răspunderea extinsă a producătorilor sunt transpuse în legislația națională exact așa cum sunt propuse prin directivă”, a declarat ministrul Barna Tanczos în cadrul conferinței.
Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Acesta a explicat că în redactarea proiectului de act normativ s-au preluat exact aceleași produse care sunt definite în Directivă pentru interdicție sau pentru reducere treptată, dar și exact aceleași obligații.

Recipientele din polistiren expandat, primele eliminate sub efectul Directivei plasticului de unică folosință

„Ar fi bine să specificăm că va fi interzisă punerea în piață a recipientelor pentru alimente și băuturi din polistiren expandat”, a declarat în cadrul dezbaterii Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu (ARAM). „Doar aceste vor intra sub efectul SUP din prima, de la momentul implementării legii. Însă vor putea fi folosite în continuare recipiente pentru alimente din plastic sub condiția reducerii cantităților folosite”.
Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu
Potrivit președintelui ARAM, reducerea cantităților va fi graduală, începând cu anul 2023 cu 5%, urmând ca ulterior să crească progresiv până la 20% în anul 2026. Cumulat, reducând practic cu jumătate cantitatea pusă acum în piață.
„Un instrument foarte bun va fi și această specificare a prețului pentru consumator. Nu va mai putea fi dat gratuit cu mâncarea ci va avea preț separat. Însă, foarte important este ce alternativă putem să oferim? Cum putem să facem trecerea de la aceste recipient din plastic la recipiente din alte material sau care să conțină alternative reutilizabile sau deloc?”, a mai spus Alin Vișan.

Orientare treptată către ambalajele reciclabile și biodegradabile

O parte din reprezentanții sectorului HoReCa, un sector care va fi afectat direct de prevederile proiectului de act normativ pentru implementarea la nivel național a prevederilor Directivei SUP, au început deja să folosească și să testeze diferinte ambalaje și recipiente destinate mâncării livrate pentru a fi pregătiți din timp pentru modificările legislative.

„Acum suntem în perioada mixtă când epuizăm ultimele caserole de plastic din stocurile vechi și ne mutăm treptat către cele biodegradabile. Înlocuirea e treptată și lentă pentru că am testat diversele variante disponibile pe piață pentru a le verifica rezistența în timp (…) Nu putem renunța la ambalajele de unică folosință, însă în Băcănia din Barbu Văcărescu am început să avem clienți care vin cu ambalajele de acasă”, a declarat pentru Green Report, Marius Tudosiei, proprietarul Băcănia Veche.

Marius Tudosiei, proprietarul Băcănia Veche
Acesta a adăugat că în privința ambalajelor mari, angajații Băcănia Veche au folosit mereu pungi de hârtie, iar de când au început livrarile, având bistroul închis, au folosit pungi sigilabile de transport de tip “Mâncare curată” făcute din material 100% reciclabil.
„Din păcate, valul dorinței de a ne muta către ambalaje reciclabile sau biodegradabile a adus cu sine niște ambalaje de proastă calitate, care în contact cu mâncarea caldă și umedă produc deja celebra aroma de „câine-ud-în-ploaia-de-noiembrie”. Unele se dezmembrează în câteva minute, altele încep să curgă în maximum o oră”, a explicat Tudosiei.
Referindu-se la costurile pe care noile ambalaje le-ar avea, Marius Tudosiei a spus că acesta sunt mai scumpe cu aproximativ 18 bani în plus per unitate, o sumă considerată nesemnificativă și care poate fi suportată.
spot_img

Ultimele știri