Din „burete” care absoarbe CO2, padurea amazoniana devine producator de emisii

Seceta care a afectat anul trecut padurea amazoniana a avut un impact masiv asupra incalzirii climatice globale, mai mare decat activitatea industriala si umana a SUA pe un an, se arata intr-un raport comun al oamenilor de stiinta britanici si brazilieni.

In cazul in care devin mai frecvente, perioadele de seceta grave precum cele din 2005 si 2010 risca sa transforme Amazonul – pana acum un „burete” de absorbtie al emisiilor de CO2 – intr-o sursa uriasa de gaze cu efect de sera, ceea ce va accelera fenomenul incalzirii globale, a declarat autorul principal al raportului, Simon Lewis, de la universitatea din Leeds.

Seceta de anul trecut a afectat o suprafata forestiera de trei milioane de kilometri patrati, fata de 1,9 milioane de kilometri patrati, in 2005. Totodata, seceta a fost mai intensa, provocand o mortalitate mai mare printre arbori si avand trei epicentre mari. In consecinta, arata raportul, padurea amazoniana nu a fost si nu va fi in masura sa absoarba in 2010 si 2011 cele 1,5 miliarde de tone de dioxid de carbon pe care le absoarbe in mod normal de-a lungul unui an.

Mai mult, arborii uscati vor elimina la randul lor cinci miliarde de tone de CO2 in anii urmatori, ceea ce va duce impactul total la opt miliarde de tone CO2, mai arata studiul.

Impreuna, cele doua perioade de seceta, din 2005 si 2010, au anulat deja cantitatile de CO2 absorbite de padurea amazoniana in ultimii 10 ani.
Seceta de anul trecut i-a luat prin suprindere pe oamenii de stiinta, care estimasera ca seceta din 2005 a fost un fenomen care se produce in medie o data la un secol.
 

spot_img

Ultimele știri