Dezvoltarea durabila nu figureaza printre preocuparile majore ale celor peste 1000 de CEO chestionati in cadrul studiului Architects of a better world elaborate de United Nations Global Compact si Accenture
Potrivit rezultatelor studiului, pe primele locuri se claseaza cresterea si crearea locurilor de munca (64%), educatia (40%) si energia (39%). Desi interesul pentru sustenabilitate a crescut in randul companiilor, managerii incep sa devina sceptici in privinta profitabilitatii sale.
Resursele se imputineaza in mod alarmant, iar companiile sunt constiente de provocarile si avantajele aferente. Aproape 80% dintre managerii chestionati considera ca abordarea durabila a afacerilor poate conduce la crestere, inovatie, avantaje competitive si noi oportunitati.
La nivel teoretic, se intrevede o noua abordare a sustenabilitatii, orientata pe crearea de valoare pentru afacere si generarea de impact pentru comunitate. Factorii decisivi pentru punerea acestei abordari in practica ii reprezinta: solutiile tehnologice inovatoare, colaborarea inter-sectoriala si lucrul cu stakeholderii.
Insa, managerii resimt o frustrare evidenta, izvorata din ambitii greu de realizat. Climatul economic si conditiile impuse de piete ii impiedica pe manageri sa-si puna in aplicare viziunile.
Fata de anul 2010, cand 54% dintre manageri considerau sustenabilitatea foarte importanta pentru afacerea lor, in 2013, doar 45% o mai vad astfel.