Dezbaterile asupra modificarii legii vanatorii au fost amanate

Reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii si ai ONG-urilor de mediu au prezentat, marti, in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor, punctele de vedere cu privire la initiativa legislativa de legiferare a vanatorii in parcurile nationale, care se afla pe ordinea de zi a comisiei.

Dezbaterile pe marginea acestei legi au fost amanate pana saptamana viitoare, timp in care cele trei parti – Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerul Agriculturii si reprezentantii ONG-urile de mediu – urmeaza sa discute, sa-si armonizeze pozitiile tinand cont si de prevederile Uniunii Europene in domeniu si sa formuleze un punct de vedere comun, sub forma unui amendament adus initiativei, care va fi prezentat in sedinta urmatoare.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 a fost adoptat in Senat in sedinta din 3 iunie 2008, insa Camera Deputatilor este camera decizionala. Mai multe zeci de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale pe probleme de mediu au protestat, luni, in Parcul Izvor, fata de initiativa legislativa prin care parlamentarii doresc legiferarea vanatorii in parcurile nationale si au depus o noua petitie urmand sa fie depusa la Camera Deputatilor, alaturi de listele cu cele 12.000 de semnaturi de sustinere a acesteia.

Organizatorii mitingului – Asociatia Kogayon, EcoAssist, Asociatia pentru Arii Protejate Biocultural, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Salvati Vama Veche – subliniaza ca parcurile naturale reprezinta cele mai valoroase nuclee ale patrimoniului natural national, european si mondial din tara noastra, care trebuie sa ramana intacte, intrucat habitatele de aici sunt in stare de echilibru natural, nefiind necesara interventia omului. In acest context, ministrul Mediului, Attila Korodi, a precizat ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va depune un amendament la initiativa legislativa prin care parlamentarii doresc permiterea vanatorii in parcurile nationale, potrivit caruia vanatoarea se va realiza doar in caz de dezechilibre intre specii in parcul respectiv sau in baza unor masuri sanitar-veterinare si numai la cererea administratorului parcului national, cu aprobarea Consiliului Stiintific. In Romania sunt 13 parcuri nationale, care reprezinta doar 1,3 la suta din suprafata tarii.

Ele au regulamente si planuri de management, in care sunt prevazute masuri de gospodarire, inclusiv pe latura cinegetica. Sustinatori ai mitingului de protest sunt, pe langa Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, 85 de organizatii si institutii, administratori si custozi de arii protejate si peste 12.000 de persoane care au semnat petitia impotriva acestei initiative.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri