Dezbaterea privind centralele eoliene din Dobrogea a ajuns la final

Participantii la dezbaterea publica "Centralele eoliene in Dobrogea", organizata la Tulcea, in perioada 16-18 octombrie, de asociatia "Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu", au stabilit, joi, principalele masuri ce trebuie avute in vedere pentru dezvoltarea capacitatii de producere a energiei eoliene.

Printre aceste masuri se numara realizarea unui pachet de informatii care sa poata fi folosit de toate partile interesate si care sa reflecte realitatea din teren, clarificarea aspectelor legislative ce determina intarzieri in aplicarea unor proiecte si simplificarea procedurii de consultare a studiilor de impact asupra biodiversitatii, studii realizate in vederea infiintarii de centrale eoliene.

"Trebuie sa gasim un compromis, astfel incat sa castige si comunitatile, dar si natura", a declarat managerul de proiecte din cadrul asociatiei "Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu", Mihai Proca. In timpul dezbaterilor desfasurate in ultimele doua zile, primarii s-au aratat nemultumiti din cauza ca organizatiile neguvernamentale critica investitorii care doresc sa infiinteze in judetul Tulcea parcuri eoliene.

"Cand s-a infiintat prima eoliana din judet, la Baia, nu exista nicio arie de protectie. Acum, din cauza programului Natura 2000, investitiile sunt puse sub semnul intrebarii, iar noi ne pierdem credibilitate in fata firmelor. Din acest motiv, cred ca am putea da in judecata autoritatile nationale", a sustinut primarul comunei Baia, Nicolae Ianus.

Reprezentantii institutiilor statului prezenti la reuniune au afirmat ca o actiune in instanta nu are castig de cauza in conditiile in care nu s-au stabilit inca ariile de protectie avifaunistica. "Conform unui studiu de monitoring privind impactul eolienei de la Baia asupra pasarilor, studiu efectuat de Universitatea "Ovidius" din Constanta, nicio pasare nu a fost afectata din cauza acestei instalatii", a afirmat directorul Agentiei de Protectie a Mediului din Tulcea, Cadar Bectas.

Calitatea studiilor de impact realizate pentru turbinele eoliene care au fost infiintate in judetul Tulcea a fost criticata de reprezentantii asociatiilor neguvernamentale. Consilierul din cadrul MMDD, Mihai Leonov a mentionat insa ca Institutul National de Cercetari Delta Dunarii efectueaza in prezent un studiu intitulat "Norme si criterii de amplasare a parcurilor de turbine eoliene – studiu de caz pe Dobrogea".

"Studiul va fi finalizat la sfarsitul lunii viitoare si cred ca va oferi raspunsuri mai multor semne de intrebare ridicate in timpul discutiilor", a spus Mihai Leonov. Dezbaterea publica pe tema "Centralele eoliene din Dobrogea", desfasurata la Tulcea este cea de-a doua actiune de gen organizata de la inceputul anului de asociatia "Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu". Aceasta organizatie neguvernamentala a desfasurat in ultimii trei ani numeroase actiuni care au in centrul atentiei Delta Dunarii.

Foto: iukotop.ro

spot_img

Ultimele știri