Utilizarea cianurilor in minerit reprezinta o tehnologie depasita si extrem de periculoasa pentru mediul inconjurator si pentru oameni, de aceea cea mai buna modalitate de prevenire a riscurilor unor accidente similare catastrofei de la Baia Mare din anul 2000 este interzicerea lor totala, au sustinut participantii la o audiere publica pe tema cianurilor organizata miercuri la Parlamentul European.
„Scopul acestei dezbateri este de a avea o imagine cat mai clara asupra pericolului folosirii tehnologiilor pe baza de cianuri in exploatarile miniere si de a vedea daca aceste tehnologii – viabile din punct de vedere economic – sunt viabile si din punctul de vedere al sigurantei mediului si a oamenilor”, a declarat in deschiderea audierii organizate de Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), liberalul Horia Toma.
Invocand accidentele grave petrecute in ultimii zece ani, in care deversarile de cianuri au avut un impact catastrofal asupra mediului, eurodeputatul ungar Istvan Szent-Ivanyi a apreciat ca singura masura responsabila care se poate lua pentru a preintampina astfel de situatii este interzicerea completa a acestei „tehnologii invechite”, pe baza de cianuri.
Proiectul Rosia Montana a fost des invocat de vorbitori, la el facand referire in special Stephanie Roth si Anamaria Bogdan, implicate de multa vreme in campanii impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana. Ele au evidentiat impactul negativ imens pe care o astfel de exploatare pe baza de cianuri l-ar avea asupra zonei, in timp ce beneficiile economice pentru populatia din regiune vor fi cu mult mai mici decat sustin promotorii proiectului. In perioada de varf a proiectului, adica dupa opt ani de la inceperea exploatarii, la Rosia Montana se preconizeaza a se crea putin peste 300 de noi locuri de munca, in timp ce zilnic se vor excava aproape 40 de mii de tone de minereu pe zi sau 13 milioane de tone pe an, utilizandu-se zilnic 24-40 tone de cianura, ceea ce reprezinta un risc enorm pentru o zona in care traiesc peste 30.000 de locuitori, au explicat cele doua vorbitoare.
Ele au insistat si asupra faptului ca actuala Directiva europeana privind reziduurile miniere este un instrument foarte slab de prevenire a utilizarii cianurilor in minerit si au cerut elaborarea unei legislatii la nivel european prin care sa se reglementeze clar acest aspect.