Deseurile ca sursa de profit

Companiile si autoritatile din sectorul gestionarii deseurilor s-au intalnit pentru a-si expune problemele cu care se confrunta. Oana Neneciu analizeaza rezultatele primei conferinte "Green (R)evolution", organizata de "Green Report".

Companiile care activeaza in sectorul deseurilor, firmele de salubritate si reciclatorii se afla in zona investitiilor majore. Deseurile vor deveni, in curand, o sursa importanta de profit pentru companii si un sector prioritar pentru economia nationala. Acestea au fost concluziile desprinse in urma celui mai important eveniment din Romania care a abordat perspectiva deseurilor ca sursa de profit, "Green (R)evolution".

Sanctionati autoritatile!

Companiile de salubritate nu pot inca vorbi despre un profit substantial, fac investitii majore pentru imbunatatirea serviciilor oferite si asteapta o implicare mai activa a autoritatilor. "Exista profit, dar foarte mic, nu ca in alte domenii. Prea mic pe langa serviciile pe care le oferim si, deocamdata, suntem obligati sa facem investitii majore", a aratat Bogdan Constantinescu, marketing manager URBAN. Acesta a subliniat ca "sunt autoritati locale care se implica, dar, din nefericire, sunt si primari care nu fac nimic in acest sens, mai ales in domeniul depozitarii deseurilor".

Directorul general al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului a oferit solutia: autoritatile locale neimplicate ar trebui educate prin puterea exemplului. "Autoritatile din Romania se vor trezi abia in 2010 cand vor fi obligate de normativele europene sa asigure populatiei o forma integrata de gestionare a deseurilor. Trebuie sa fie constienti ca in Romania nu exista loc care sa nu poata fi supervizat, de ei sau de Comisia Europeana. Poate ca daca va exista un caz de sanctionare se vor trezi", este de parere Mihaela Petcu.

Colectorii de fier vechi, o amenintare

Cand vine vorba despre colectare selectiva, problema este simpla: mentalitatea oamenilor in combinatie cu legislatia slaba. In aceasta privinta, Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, este transant: "Este o problema foarte complicata pentru ca sistemul nu functioneaza bine, si asta din cauza mentalitatii noastre. In ceea ce priveste punctele de colectare, legislatia este varza. Aceasta trebuie intarita astfel incat cetatenii care colecteaza fier vechi fara autorizatie sa fie aspru pedepsiti si sa li se confiste mijloace le de transport. Cat despre colectarea deseurilor electrice si electronice, performantele Romaniei sunt slabe si vor continua sa fie slabe daca nu se schimba mentalitatea oamenilor. Sistemul incepe sa functioneze, dar suntem inca departe de tintele UE".

In ceea ce priveste cetatenii care colecteaza si vand fier vechi si punctele de colectare fara autorizatie, Mihai Toti, presedintele Fondului de Mediu, incearca sa linisteasca autoritatile, spunand ca, in urma unui protocol incheiat intre MMDD, Ministerul de Interne si Garda de Me diu se incearca rezolvarea situatiei. "S-a inceput deja verificarea acestor societat i si pot spune ca, in momentul de fata, avem deja o recolta insemnata de fiare vechi", arata Mihai Toti.

"Imi doresc sa nu mai vad deseuri depozitate ilegal si deseuri care pot fi reciclate la groapa de gunoi. Exista o veriga slaba in problema gestio narii deseurilor, si anume autoritatile locale, care pana in 2010 au de atins, totusi, tinte clare. Abaterile de la aceste tinte vor atrage penalitati foar te mari. Portitele pentru iesirea din legalita te trebuie evitate. Solutiile trebuie adaptate con ditiilor locale", este de parere ministrul
mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi.

Solutia care vine atat din partea autoritatilor, cat si din partea asociatiilor de colectare separata a deseurilor este parteneriatul public-privat, necesar pentru desfasurarea coerenta a activitatilor de colectare si de reciclare. "Trebuie sa conlucram pentru informarea generatorilor sau detinatorilor de deseuri despre existenta organizatiilor colective si, totodata, despre faptul ca abandonul de deseuri reprezinta o contravent ie", este de parere Raul Pop, director Recolamp.

Filosofia protejarii mediului

Tratarea si eliminarea deseurilor reprezinta un alt subiect delicat pe piata din Romania, iar firmele care activeaza in prezent in acest sector si care ofera solutii integrate de gestionare a deseurilor le cer tot autoritatilor mai multa implicare.

"Cred ca autoritatile ar trebui sa fie mai viguroase si sa aplice macar legislatia care exista in momentul de fata. Daca legea nu se va aplica cu rigoare, vor fi repercusiuni grave. Trebuie sa ne intrebam ce vrem, ce ne permitem, cum aplicam si cum urmarim proiectele, aceasta cred ca este filosofia protejarii mediului", este de parere Ovidiu Crisu, directorul EcoGreen, Lafarge.

Directorul ANPM Mihaela Petcu ofera cealalta perspectiva a situatiei in care se afla tara noastra in ceea ce priveste tratarea si eliminarea deseurilor – necesitatea unui mediu sanatos si competitiv de afaceri. "Deseurile vor disparea din curtile, parcurile si casele noastre numai daca vom incuraja aparitia instalatiilor conforme, iar pentru aceasta trebuie sa existe un mediu de afaceri interesat, consultanti si proiecte", arata Mihaela Petcu.

Pe de alta parte, Romulus Ilie, directorul general Ecomaster Servicii Ecologice, companie care ofera cinci tipuri de servicii in domeniul managementului deseurilor industriale, sustine ca "inca nu s-a concretizat pe piata din Romania preocuparea unui management integrat al deseurilor industriale". In ceea ce priveste profitul provenit de pe urma gestionarii deseurilor, Ecomaster este una dintre companiile care se poate lauda cu rezultate financiare semnificative, cu o cifra de afaceri estimata pe 2008 de 18 milioane euro.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri