Deseuri de care nu prea stim cum „sa scapam“ (II)

Text de Alex Bara

Revenim la deseuri menajere periculoase, cele de zi cu zi, de care nu prea stim cum „sa scapam“. Aceste deseuri pot ingreuna procesul de descompunere in depozitele de deseuri, precum si tratarea levigatului si, in final, pot polua apa freatica.

Situatia actuala si parca perpetua a managementului deseurilor in Romania este caracterizata de:
• cresterea cantitatilor de deseuri la conditii neschimbate pentru zonele de depozitare;
• insuficienta echipamentului pentru colectare si transport;
• infrastructura de valorificare nedezvoltata corespunzator.

Odata cu aderarea la UE se preconiza ca standardele mai ridicate de viata vor creste capacitatea de plata pentru serviciile de tratare a deseurilor si va fi generata o cantitate mai mare de deseuri, +0,8%/an. Poporul roman, consumator prin natura sa postcomunista, va continua aceasta tendinta chiar daca mai limitat la cosul zilnic constrans fiind de criza financiara mondiala, si nu de spiritul ecologist nascut din manele.

Conform PRGD, estimarea privind cantitatile specifice de deseuri menajere periculoase (toata paleta) se bazeaza pe indicatori statistici din tarile europene, respectiv in zonele urbane rata de generare este de 2,5 kg/persoana x an, iar pentru mediul rural de aproximativ 1,5 kg/ persoana x an.

Uleiului de gatit  Chiar daca indepartarea uleiului vechi este reglementata inca din 1975 prin normativul 75/439/CE (HG 662/2001) cartofii prajiti, fripturile si „fast food-ul“ fac ce fac si ne „forteaza“ sa aruncam uleiul folosit in chiuveta sau la WC. Aceasta practica impamantenita rezulta in mii si mii de litri de apa poluata cu costuri semnificative de epurare.

Resturi alimente. Fiind mari consumatori de alimente impuse de supermarket si de stilul haotic de trai suntem si mari producatori de deseuri din resturi alimentare. Ne completa m starea natiunii si cu un numar extrem de redus de instalatii de tratare biologica.

Produse de igiena. Scutecele si alte produse de igiena, detergentul, spray-urile sunt, de asemenea, elemente indispensabile.

Pentru colectare de la gospodarii exista optiuni clare atata timp cat exista instalatii de tratare si eliminare:
• Colectarea mobila, cu ajutorul unor masini speciale, care vor circula conform unui program stabilit;
• Colectare la puncte de colectare (containere pentru colectarea pe categorii a deseurilor periculoase);
• Sisteme de returnare, organizate de distribuitori sau producatori (colectarea prin magazine sau companii specializate).

Pentru eliberarea substantelor daunatoare din fluxurile de deseuri, acestea trebuie colectate separat. Variantele de tratare sunt chimice, biologice, incinerare deseuri periculoase sau depozit deseuri periculoase.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri