Deseu periculos cu deschidere la autostrada

Text de Alex Bara

Pentru ca politicienii omniprezenti in licitatiile publice si-au consolidat un sistem de interes public pe persoana fizica, asa-numitului HCH i s-a permis sa fie „eliminat“ de fatada pentru 17 milioane de euro din calea autostrazii ce incepe cu B si nu se mai termina. Nu o sa ne poticnim aici in nume de firme, interese de partid si declaratii absurde si apoi rasucite ale guvernantilor. Aceste aspecte au fost pe indelete detaliate de presa in perioada negocierii accelerate pe sub masa pentru mutarea deseurilor de la Turda (februarie-mai 2009).

Cartile de joc

  • Aproximativ 50.000 de tone de deseuri de HCH rezultate prin fabricarea de ingrasamant chimic lindan de catre combinatul Turda
  • Problema nationala aparuta din 1985, semnalata de ONG-uri, ignorata de studiul de fezabilitate al autostrazii si de autoritatile centrale, care nu au finantat neutralizarea zonei pana cand problema nu a devenit stringenta
  • Eliberarea traseului viitoarei autostrazi in termeni extrem de stransi, cu orice pret
  • 42 de kilometri care trebuie terminati pentru presa si alegeri pana in toamna lui 2009, dupa ani buni de ineficienta Bechtel
  • Tronsonul cu pricina, 2B Campia Turzii-Cluj Vest (54 km) nu este prevazut a se finaliza anul acesta, avand perioada de realizare 28.05.2004 – 28.02.2010
  • Riscul folosirii solului contaminat drept balastrul necesar autostrazii
  • Riscul relocarii solului contaminat pe alte soluri contaminate din zona sau pe soluri intacte
  • Castigatoarea licitatiei intentioneaza aplicarea solutiei celei mai nesustenabile, depozitarea deseului intr‑un simplu depozit de deseuri industriale
  • In criza, autoritatile locale detin bugete reduse si salarii putin motivante pentru personal care sa stimuleze aplicarea legii sau a solutiilor optime.

Lindan si produsii sai secundari

Pe indelete, numitul insecticid lindan γ-HCH si produsii sai secundari α- si ß-hexaclorociclohexan (HCH) au pus gand rau autostrazii cu pricina.

Din cauza proprietatilor lipofilice si persistentei in mediu, β-HCH si α-HCH genereaza bioacumulari si biomagnificari prin lantul trofic.

In mare parte, expunerea populatiei la lindan are loc in urma utilizarii acestuia in agricultura si a consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea si laptele. Se estimeaza ca pentru fiecare tona de lindan se produc aproximativ noua tone de deseuri toxice. Chiar daca productia a incetat si deseul este semistabilizat sub straturi de pamant, excavarea acestuia va reactiva persistenta HCS in zona.

Toxicitatea izomerilor variaza. γ-HCH are cel mai ridicat nivel de neurotoxicitate, fiind urmat de α-HCH. β-HCH, pe de alta parte, este mai persistent si tinde sa se acumuleze in corp. Toti izomerii cauzeaza hiperplasie la ficat si/sau tumori la ficat la doze de 200 mg/kg administrate pentru 110 saptamani.

Legislatia comunitara a fixat la cereale nivelul maxim de 0,02 mg/kg pentru α-HCH si β-HCH si 0,1 mg/kg pentru γ-HCH. In ciuda existentei unor date relevante ale toxicitatii numai pentru animale, HCH a fost incadrat de Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului in grupa substantelor posibil cancerigene, iar, de OMS, ca moderat acut toxic.

Solutii durabile

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, α-HCH si β-HCH nu se descompun chimic sau biologic si de aceea, pentru eliminare, se recomanda respectarea cu strictete a legislatiei si a solutiilor durabile. Chiar aca noi inca vedem in UE protectoratul capabil sa impuna din exterior reformele pe care nu reusim sa le ducem la capat prin forte proprii, in partea a II-a prezentam solutii real durabile de eliminare, de genul: incinerarea cu organochlorina, declorinarea si demulsificarea, filtrarea in combinatie cu degradarea chimica si biologica.
 

spot_img

Ultimele știri