O echipa de cercetatori navigheaza pe Oceanul Atlantic in cautarea nisipului din desertul Sahara, informeaza BBC News. Expertii incearca sa afle cum praful afecteaza biologia marina si abilitatea oceanelor de a absorbi emisiile de gaze cu efect de sera.
Echipa internationala, alcatuita din 28 de cercetatori si tehnicieni, a plecat din Tenerife pe 5 ianuarie la bordul navei britanice RSS Discovery si s-a indreptat catre coasta de vest a Africii pentru a cauta furtuni de nisip din Sahara in regiunile tropicale si sub-tropicale ale Oceanului Atlantic. Principalul obiectiv al expeditiei este stabilirea cu claritate a relatiei dintre praf, organisme marine si absorbtia de dioxid de carbon.
Cercetatorii s-au intalnit cu doua furtuni de nisip in timpul traversarii Atlanticului si au urmarit, cu ajutorul satelitilor, traseul particulelor.
"Ne-am intalnit cu doua furtuni de nisip, una a tinut trei zile, iar cealalta a fost mai mare si a durat patru-cinci zile. Nisipul din ultima furtuna a ajuns pana in sud-vestul Marii Britanii", a declarat Eric Achterberg, cercetator la Consiliul de Cercetare al Mediului Inconjurator si conducator al expeditiei.
In fiecare an, aproape 1.700 milioane de tone de praf sunt produse de deserturile din toata lumea si aproape o treime din aceasta cantitate ajunge in oceane. Nordul Atlanticului primeste cea mai mare cantitate datorita apropierii de desertul Sahara. Aceasta ploaie de praf este vitala pentru oceane deoarece furnizeaza nutrienti ca nitrogen, fosfor si fier, care ajuta la cresterea plantelor microscopice.
"Daca aceste organisme cresc vor absorbi mai mult dioxid de carbon din atmosfera. Daca intelegem cum functioneaza praful aici vom avea o imagine mai clara a modului in care ecosistemele din Atanticul de Nord absorb dioxidul de carbon, cat timp dureaza si ce schimbari apar", a spus Eric Achterberg.
Aceste furtuni se intalnesc mai ales iarna, iar cercetatorii au putut sa localizeze punctele in care ar putea avea loc folosind imaginile satelitilor. In momentul declansarii furtunilor, cercetatorii realizeaza mai multe experimente pentru a determina modul in care nisipul din Sahara influenteaza chimia si biologia oceanelor.
Pe langa cresterea nivelului de emisii din atmosfera, schimbarile climatice afecteaza si deserturile ca Sahara, dar si cantitatile de nutrienti din nisipul care se depoziteaza in mare sau in alta parte, a explicat Eric Achterberg.
Unele studii recente arata ca o crestere a precipitatiilor poate duce la inverzirea deserturilor, in timp ce altele insista pe desertificarea unor regiuni intinse. In ambele cazuri, cantitatea de nisip care ajunge in oceane se schimba. Efectele raman inca necunoscute.
Foto: news.bbc.co.uk