Si in cele mai bune conditii climatice, stepele din Mongolia interioara sunt aride. Iar ploile rare si cresterea globala a temperaturilor le transforma in nisip, informeaza Reuters. "In trecut faneata imi ajungea pana la genunchi. Acum insa mai este foarte putina iarba. Nu a mai plouat de sase ani si trebuie sa cumparam fertilizatori si alimente pentru animale. Nu am mai avut niciodata pana acum nevoie", a declarat un cioban din zona afectata.
Deserturile acopera astazi 27,5% din suprafata Chinei, fata de 17,6% in 1994. Mai multe case din Xinjiang, Mongolia interioara, Tibet, Qinghai si Gansu au fost inghitite de nisip. Furtunile de nisip din primavara nu au afectat doar Beijingul, praful a ajuns pana in Coreea, Japonia si chiar Statele Unite. Doctorii au semnalat probleme respiratorii si infectii oculare cauzate de inhalarea prafului in timpul acestor furtuni.
Nici macar "Marele Zid Verde Chinezesc" nu a reusit sa opreasca procesul de desertificare. Aceast zid verde se prezinta sub forma unei bariere din arbusti si copaci care se intinde pe o suprafata de 700 km, construit cu scopul incetinirii extinderii desertului.
Activistii de mediu considera ca guvernul trebuie sa faca mai mult decat sa planteze copaci. Trebuie sa opreasca supraexploatarea pamantului, o alta cauza a extinderii deserturilor. "Urmarirea profiturilor din ce in ce mai mari si lipsa regulamentelor permit ca activitatile de pasunat sa se desfasoare tot timpul anului cand ar trebui sa fie sezoniere, pentru a permite solului sa se refaca. Pasunile nu au nici o sansa sa se refaca si degradarea solului se accenuteaza", a declarat Li Yan, reprezentantul Greenpeace Beijing pe probleme de energie si clima.
Aceasta problema a fost agravata de activitatile agricole si exploatarile miniere, in special cele de carbuni. "Campaniile trecute au impins agricultura in desert, lucru care a dus la secarea raurilor. Au fost folosite multe resurse de apa iar activitatile miniere au dus de asemenea la secarea pamantului", a declarat Jennifer Turner, director al Forumului Chinezesc de Mediu din cadrului centrului Woodrow Wilson de la Washington.
Deplasarea deserturilor catre est ameninta chiar si capitala Beijing. Bao Wendong, oficial local, a declarat ca guvernul ia masuri drastice in vederea reducerii exploatarii pasunilor deja supraexploatate: " Ii obligam pe crescatorii de animale sa-si reduca efectivele. Daca suprafata de pasunat este mica si calitatea ierbii slaba, ar trebui sa creasca mai putine animale".
Crescatorii de animale care-si duc viata in conditiile grele din stepa au insa alta parere: " Desertul e din ce in ce mai mare si furtunile de nisip foarte grave. A fost deja foarte rau in ultimii doi ani. Nu a fost suficienta iarba pentru animale. Pur si simplu nu ploua."
foto: weibel-lines.typepad.com