IN DEPTH

„The End of Food“

Goana continua dupa preturi cat mai mici a facut ca sistemele noastre alimentare sa devina vulnerabile la contaminari si transmiterea de boli. Peste un milion de oameni de pe planeta sunt obezi sau supraponderali, iar aproape tot atatia sufera de malnutritie. Tari suprapopulate, precum China, se pregatesc deja sa faca fata unor rezerve alimentare tot mai restranse la nivel mondial. Dupa bestsellerul „The End of Oil“, autorul Paul Roberts revine in forta cu o carte ce anunta sfarsitul abundentei alimentare – o falsa bunastare subminata de preturi nesustenabile. In vreme ce oamenii contempla nelinistiti revenirea la vremuri de foamete si nesiguranta, autorul american exploreaza vulnerabilitatea industriei moderne alimentare si scoate in evidenta masurile care ar trebui luate pentru ca lumea sa evite prabusirea sistemului. O carte excelent documentata, care te convinge si-ti da fiori. E mai mult decat un scenariu apocaliptic tocmai datorita profunzimii analizei. Ce ne spune Paul Roberts, pe scurt, e ca hrana noastra nu e deloc ieftina, ci doar pare ieftina. Intr-o buna zi vom afla cat de scumpa este, de fapt, hrana. Sau era…

„Home“

Lansat de Ziua Mediului, pe 5 iunie, cel mai impresionant documentar pe teme ecologiste prezinta istoria planetei, de la formarea rocilor si aparitia primelor forme de viata si pana in prezent, cand omenirea trebuie sa gandeasca un plan care sa rezolve problema incalzirii globale. Realizat cu un buget impresionant, filmul regizat de francezul Yann Arthus-Bertrand este compus in intregime din cadre spectaculoase filmate din zbor in peste 50 de tari din toate regiunile Pamantului, relevand incontestabile efecte ale schimbarilor climatice. In premiera mondiala, filmul a fost lansat simultan in cinematografele din 83 de tari, inclusiv in Romania, fiind considerat unul dintre principalele motive de succes al ecologistilor la alegerile europarlamentare.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri