Apele din unele lacuri din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au prezentat si in acest an depasiri ale concentratiilor de substante toxice admisibile, dar si ale concentratiilor petroliere. Seful laboratorului de eco-toxicologie al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Viorica Gasca, a declarat ca, in cadrul proiectului "Sistem Integrat pentru Monitorizarea Factorilor de Mediu, Biodiversitatii si Resurselor Naturale din Rezervatia Biosferei Transfrontaliere Delta Dunarii Romania/Ucraina", a fost evaluata calitatea apei atat in sase puncte de pe bratul Chilia al Dunarii, cat si pe canale si lacuri din Delta, informeaza Agerpres.
"In general, apele se incadreaza in clasa a II-a de calitate, existand insa si unii indicatori la care se semnaleaza depasiri. Devine clar rolul de tampon al Deltei, in conditiile in care calitatea apei din canale si lacuri este net mai buna decat cea din Dunare", a mentionat reprezentantul ARBDD. Astfel, potrivit sursei, indicatorii la care se inregistreaza totusi depasiri sunt cei referitori la concentratiile petroliere si la cei privind azotul in azotiti, uneori aparand si concentratii de substante interzise si pesticide organoclorurate.
"Mai ales in perioada verii, in unele lacuri apar combustibili petrolieri – in lacurile Razelm-Sinoe si Rosu. Pentru lacul Fortuna insa, concentratiile petroliere au fost depasite la inceputul anului, in ultima perioada acestea scazand foarte mult", a mai spus seful laboratorului. In acelasi timp, limita maxima admisa de concentratii petroliere a apelor Dunarii pe bratul Chilia a fost depasita de trei ori, in conditiile in care, potrivit Raportului de mediu al ARBDD pe 2007, anul trecut concentratiile petroliere medii au fost in amonte de Reni, pe acelasi brat al Dunarii, de doua ori mai mari decat maxima admisa. De altfel, problema concentratiilor petroliere in apele Dunarii a fost semnalata inca din 2005, atunci cand, in comparatie cu datele din 2003 si 2004, s-a constatat o crestere a nivelului de poluare a apelor Dunarii.
Aceasta situatie a fost influentata de cresterea traficului naval, in special pe bratul Chilia al Dunarii, precum si de conditiile meteorologice, poluarea provenita din traficul naval fiind determinata de faptul ca nu toate navele sunt dotate cu separatoare de reziduuri petroliere eficiente. In plus, porturile dunarene de pe teritoriul Rezervatiei nu sunt dotate cu instalatii specifice pentru preluarea si reciclarea reziduurilor petroliere, iar cele existente nu sunt exploatate corespunzator.