Economia globala pierede mai mult din cauza defrisarilor decat din cauza crizei bancare actuale, se arata intr-un raport al UE, condus de un economist al Deutsche Bank. Studiul estimeaza ca pierderile cauzate de taierea copacilor se ridica undeva intre 2 si 5 trilioane de dolari anual, adaugand valoarea serviciilor padurilor, precum asigurarea de apa curata si absorbtia dioxidului de carbon, informeaza BBC News.
„Nu numai ca pierderea este mai mare, dar este si continua, se intampla an dupa an dupa an”, a declarat Pavan Sukhdev, conducatorul studiului.
Explicatia economistului este ca pe masura ce padurile dispar, natura inceteaza sa mai asigure unele servicii de care oamenii dispuneau gratis. Astfel ca, economia trebuie sa le asigure in loc prin construirea de rezervoare, de facilitati pentru sechestrarea carbonului sau prin cultivarea unor alimente care erau in trecut disponibile in mod natural. A doua varianta ar fi ca omenirea sa se descurce fara aceste servicii. In orice mod, insa, exista un cost.
Raportul mai arata, de asemenea, ca cea mai mare parte a pretului cade pe umerii celor saraci, intrucat acestia depind in mai mare masura de paduri, mai ales in regiunile tropicale.