Populația de urangutani de pe insula Borneo a pierdut mai mult de jumătate din exemplare în ultimii 16 ani din cauza vânatului și a defrișărilor, conform unui studiu care pune în perspectivă situația critică în care se află primatele.
Numărul de urangutani a scăzut cu mai mult de 148,000 de exemplare între 1999 și 2015, pe insulă trăind în prezent între 70,000 și 100,000 de exemplare.
Urangutanii trăiesc doar pe două insule: Sumatra în Indonezia și Borneo, care este împărțită de Indonezia, Malaezia și Brunei.
Defrișările, exploatările forestiere ilegale, plantațiile de ulei de palmier și hârtie, precum și mineritul distrug habitatul natural al urangutanului. Însă cauza principală a decimării populației este vânatul de către om.
Serge Wich, om de știință la Liverpool John Moores University, a explicat că rezultatele cercetărilor arată că cele mai mari pierderi ale populației de urangutani au avut loc în păduri care erau intacte sau doar parțial exploatate.
„Am descoperit că în jur de 70% dintre pierderile totale au loc în principalele zone împădurite sau în păduri tăiate selectiv, așa că singura explicație este că (urangutanii) sunt vânați de oameni. Primul pas este ca guvernele din Indonezia și Malaezia și comunitatea de conservare a speciilor să recunoască faptul că vânatul și ucisul animalelor reprezintă o problemă majoră care va avea nevoie în curând de foarte multă atenție.”
Urangutanii sunt deseori forțați să treacă prin plantații în drumul spre zone împădurite, fiind uciși frecvent de vânători sau de unii fermieri care consideră că animalele sunt un pericol pentru recoltele lor sau îi împușcă din frică.
Toate speciile de urangutan, pe cale de dispariție
Conform studiului, numărul de urangutani riscă să scadă cu 45,000 de exemplare până în 2050 dacă nimic nu se schimbă.
Toate cele 3 specii de urangutan sunt clasate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca fiind la risc extrem de mare de dispariție (critically endangered). Urangutanul de Borneo a avut un declin al populației mai mare de 60% între 1950 și 2010, iar estimările arată că ar putea scădea mai mult de 82% între 1950 și 2025. Doar 13.846 de exemplare de urangutan de Sumatra mai există pe insula indoneziană. A treia specie de urangutan, numită Tapanuli, a fost descoperit anul trecut în Sumatra, având o populație de sub 800 de exemplare.