De ce cred oamenii de știință că schimbările climatice și criza biodiversității trebuie abordate împreună

Schimbările climatice antropice, împreună cu utilizarea intensivă și distrugerea ecosistemelor naturale prin agricultură, pescuit și industrie, au declanșat o pierdere fără precedent a biodiversității care continuă să se agraveze. În acest sens, criza climatică și criza biodiversității sunt adesea privite ca două catastrofe separate. O echipă internațională de cercetători solicită adoptarea unei noi perspective, potrivit ScienceDaily

Această criză climatică fără precedent are consecințe asupra întregii planete – distribuția precipitațiilor se schimbă, nivelul mării la nivel global crește, fenomenele meteorologice extreme devin mai frecvente, oceanul devine din ce în ce mai acid și zonele anoxice continuă să se extindă.

„Criza climatică pe care ei înșiși au provocat-o este probabil cea mai mare provocare cu care s-a confruntat homo sapiens în istoria lui de 300.000 de ani”, spune profesorul Hans-Otto Pörtner, șeful Secției de Ecofiziologie Integrativă de la Institutul Alfred Wegener.

„Totuși, în același timp, se desfășoară o altă criză, la fel de periculoasă, una care este adesea trecută cu vederea – pierderea dramatică a speciilor de plante și animale de pe planetă. Cele două catastrofe – criza climatică și criza biodiversității – sunt interdependente și se amplifică reciproc, motiv pentru care nu ar trebui să fie niciodată privite ca două lucruri separate. În consecință, studiul nostru de analiză arată în detaliu conexiunile dintre criza climatică și criza biodiversității și prezintă soluții pentru abordarea atât a catastrofelor, cât și pentru atenuarea impactului lor social, care sunt deja dramatice”, adaugă profesorul.

18 experți internaționali au contribuit la studiu. Tocmai publicat în revista Science, studiul este rezultatul unui atelier științific virtual desfășurat în decembrie 2020, la care au participat 62 de cercetători din 35 de țări. Atelierul a fost coordonat în comun de două organizații aparținând Națiunilor Unite: Platforma interguvernamentală științifică-politică pentru biodiversitate și servicii ecosistemice (IPBES) și Panelul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC). Hans-Otto Pörtner a fost autorul principal al diferitelor rapoarte de evaluare și rapoarte speciale pentru IPCC.

În studiul lor, experții descriu agravarea rapidă a pierderii speciilor cu ajutorul unor cifre care să dezvolte: ei estimează că activitățile umane au modificat aproximativ 75% din suprafața terestră și 66% din apele marine de pe planeta noastră. Acest lucru s-a întâmplat într-o asemenea măsură încât astăzi, de exemplu, aproximativ 80% din biomasa de la mamifere și 50% din biomasa vegetală s-a pierdut, în timp ce mai multe specii sunt în pericol de dispariție decât în ​​orice moment al istoriei omenirii. În acest sens, încălzirea globală și distrugerea habitatelor naturale nu numai că duc la pierderea biodiversității, ci și reduc capacitatea organismelor, solurilor și sedimentelor de a stoca carbon, ceea ce, la rândul său, agravează criza climatică.

Deoarece fiecare organism are o anumită gamă de toleranță la schimbările condițiilor sale de mediu (de exemplu, temperatura), încălzirea globală determină, de asemenea, schimbarea habitatelor speciilor. Speciile mobile își urmează intervalul de temperatură și migrează spre poli, spre cote mai înalte (pe uscat, lanțuri muntoase) sau spre adâncimi mai mari (în ocean). Organismele sesile precum coralii nu își pot schimba habitatele decât foarte treptat, de-a lungul generațiilor: ca atare, sunt prinse într-o capcană de temperatură, ceea ce înseamnă că recifele mari de corali ar putea, pe termen lung, să dispară complet. Și speciile mobile, de asemenea, s-ar putea întâlni în fundături climatice sub formă de vârfuri muntoase, coastele maselor de uscat și insule, la poli și în adâncurile oceanului, dacă nu mai găsesc niciun habitat cu temperaturi adecvate pentru a coloniza.

O combinație ambițioasă: schimbările climatice și criza biodiversității

Pentru a aborda aceste crize multiple, cercetătorii propun o combinație ambițioasă de reducere a emisiilor, măsuri de restaurare și protecție, management inteligent al utilizării terenurilor și promovarea competențelor interinstituționale în rândul actorilor politici.

„Inutil să spun că o reducere masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră și atingerea obiectivului de 1,5 grade continuă să fie în fruntea listei de priorități”, spune Hans-Otto Pörtner.

„În plus, cel puțin 30% din toate zonele terestre, de apă dulce și marine trebuie protejate sau restaurate pentru a preveni cele mai mari pierderi de biodiversitate și pentru a păstra capacitatea de funcționare a ecosistemelor naturale. Acest lucru, la rândul său, ne va ajuta să combatem schimbările climatice. De exemplu, restaurarea extensivă a doar 15% din zonele care au fost convertite pentru utilizare a terenurilor ar putea fi suficientă pentru a preveni 60% din evenimentele de extincție așteptate. Acest lucru ar permite, de asemenea, eliminarea și fixarea a până la 300 de gigatone de dioxid de carbon din atmosferă pe termen lung; care reprezintă 12% din tot carbonul emis de la începutul erei industriale.

În plus, autorii studiului solicită o abordare modernă a managementului utilizării terenurilor, una în care ariile protejate nu sunt privite ca refugii izolate pentru biodiversitate. Mai degrabă, ele trebuie să facă parte dintr-o rețea mondială, atât pe uscat, cât și pe mare, care interconectează regiuni relativ neatinse prin coridoare de migrație pentru diferitele specii.

În acest sens, popoarele indigene și comunitățile locale, în special, trebuie sprijinite pentru eforturile lor de a proteja și restabili natura. Când vine vorba de regiunile care sunt utilizate intensiv pentru agricultură și pescuit, accentul ar trebui să se pună pe durabilitate. Cu ajutorul conceptelor moderne, trebuie să se asigure atât formele de utilizare care economisesc resursele, cât și o aprovizionare fiabilă cu alimente pentru rasa umană. Aici, acele concepte care duc la absorbția intensificată a dioxidului de carbon și fixarea carbonului în biomasă și sol trebuie să aibă prioritate. De asemenea, trebuie create suficiente refugii pentru speciile care fac recoltele posibile de la început – cum ar fi insectele care polenizează pomii fructiferi. În sfârșit, îmbunătățirea bilanțului de dioxid de carbon ar trebui să fie prioritatea absolută în orașe.

„În viitor, toate acestea vor funcționa numai dacă – pentru toate măsurile aprobate – sunt urmărite simultan protecția climei, conservarea biodiversității și avantajele sociale pentru comunitățile locale”, spune Pörtner.

„Este puțin probabil să atingem noile ținte globale de biodiversitate, climă și sustenabilitate planificate pentru 2030 și 2050 dacă instituțiile individuale nu reușesc să colaboreze mai intens. Luați, de exemplu, convențiile separate ale ONU privind biodiversitatea și protecția climei, adică Convenția privind diversitatea biologică și Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Acestea abordează cele două crize prea separat și se concentrează, de asemenea, pe interesele naționale ale părților la convenții. Aici, avem nevoie urgentă de o abordare cuprinzătoare dacă încă sperăm să atingem obiectivele”, mai adaugă Pörtner.

Citește și: Raportul anual Copernicus: Condiții periculoase pentru sănătatea umană

spot_img

Ultimele știri