De 1 Mai, la mare sau la munte, atentie la ultraviolete!

Invizibile, dar periculoase, ultravioletele au creat, cu scurt timp in urma, o adevarata fobie care s-a amplificat odata cu aparitia controversatei gauri de ozon, fenomen inregistrat in urma cu cateva luni deasupra Polului Nord.

De gaura de ozon am scapat, dupa cum sustin meteorologii.

Insa, chiar daca soarele nu a inceput sa arda, la panda stau totusi razele ultraviolete a caror putere sporeste odata ce vremea se incalzeste.


Rarefierea filtrului de ozon si poluarea cresc riscul bolilor de piele

Radiatiile ultraviolete nu se amplifica insa numai din cauza subtierii filtrului de ozon, ci si din cauza schimbarilor climatice, a poluarii si a defrisarilor.

Iar efectul lor asupra pielii, atunci cand ne expunem indelung la soare, poate deveni fatal, o mare parte din bolile grave de piele, cum ar fi cancerul, fiind puse pe seama acestui fenomen.

“Filtrul de ozon care protejeaza Pamantul de razele ultraviolete a suferit pierderi de 40% deasupra zonei arctice, mai ales in aceasta iarna. Insa, valorile sunt acum in limite normale, chiar si in zonele usor afectate. Acest lucru insa nu trebuie sa ne faca sa uitam ca, odata cu venirea verii, puterea razelor ultraviolete creste in mod firesc si trebuie sa ne luam masuri de precautie”, spune cercetatorul Roxana Bojariu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Razele ultraviolete, ucigasele care ataca in tacere

In vacanta de 1 Mai, multi romani merg in Vama Veche, la 2 Mai sau la munte, iar daca soarele se va arata macar si pentru cateva ore, cine nu va fi tentat sa leneveasca pe o pajiste sau chiar sa faca plaja?

Specialistii spun insa ca, intre orele 11.00 si 16.00, atunci cand indicele de radiatie ultravioleta (UV) depaseste, mai ales vara, valoarea maxima admisa, de 6 unitati, se inregistreaza un risc crescut pentru organism.

La mare, nivelul radiatiilor ultraviolete se dubleaza, pentru ca nisipul si apa reflecta puternic razele soarelui. Dar si la munte, in zonele neacoperite de paduri, pericolul este prezent, deoarece indicele de radiatie ultravioleta (UV) atinge valori extreme.

„Ultravioletele sunt radiatii de lungime de unda mica si foarte mica, produse de soare, ce au insa o putere energetica imensa. Sunt invizibile, subtiaza stratul de ozon, iar, in lipsa ozonului, pot sa patrunda si in scoarta terestra. Atunci cand depasesc valorile-limita, pot sa distruga tot ceea ce inseamna viata“, spune Dumitru Balta, meteorolog la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Ultravioletele, mai puternice odata cu venirea verii

„Odata cu venirea verii este firesc ca razele ultraviolete sa fie mai puternice, iar acest lucru nu are neaparat legatura cu subtierea filtrului de ozon, fenomen inregistrat si intens mediatizat in aceasta iarna. In lunile urmatoare insa trebuie sa ne luam masuri de protectie si sa nu ne expunem la soare, chiar daca nu vor fi calduri toride. Pe termen scurt, consecintele nu se vad, dar pe termen lung impactul puternic al razelor ultraviolete asupra organismului poate fi fatal”, avertizeaza Roxana Bojariu.

Ce este indicele UV? Harta valorilor radiatiilor UV in Romania

De cativa ani, pe site-ul ANM este afisata o harta a indicelui de radiatie ultravioleta, care poate fi consultata zilnic.

Indicele radiatiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului.

Se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete, in conditiile in care cerul este senin, potrivit ANM.

Cu cat este mai mare valoarea indicelui UV cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor.

Culorile de pe harta ANM sunt in nuante de verde, galben, portocaliu, rosu si violet si sunt stabilite standard, la nivel international, de catre Organizatia Mondiala a Meteorologiei(OMM) si Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS).

Scara indicelui, pe culori, este de la 0 la 11+.

De exemplu, cu galben, pe harta UV, postata pe site-ul ANM, sunt marcate zonele unde indicele UV se incadreaza in limite relativ normale, intre 5 si 7 unitati.

Cu portocaliu sunt marcate zonele in care riscul de radiatii UV este in crestere, adica intre 7 si 8 unitati UV. Iar peste 8 unitati indice UV, zonele marcate cu portocaliu intens, rosu si in nuante de violet indica un risc deosebit de crescut de iradiere.

Calculul se face in functie de pozitia soarelui

Calculul indicelui UV se face in functie de pozitia soarelui si de gradul de acoperire a cerului cu nori. La amiaza, cand soarele frige, ultravioletele sunt si ele mai puternice. Si nu intotdeauna norii ne apara de radiatii.

Cei subtiri, translucizi, amplifica valorile radiatiilor, iar ca sa ne socotim oarecum la adapost, cerul trebuie sa fie acoperit cu o patura groasa de nori.

Valoarea indicelui UV, in conditii de cer senin, este estimata in functie de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui sau aerosoli.

Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite in zile diferite, in aceeasi localitate, sau, in aceeasi zi, in localitati diferite.

Cum ne ferim de radiatiile UV

„In acest weekend este prima vacanta insorita din an si multi vor fi tentati sa se expuna in exces si neprotejat la soare. Pielea nu este pregatita pentru ultraviolete si exista un risc destul de mare de arsuri solare serioase. Din acest motiv recomand cremele de protectie cu factor peste 30 (SPF). Protectia fata de soare incepe cu controlul timpului de expunere si al momentului expunerii. Este interzisa plaja in intervalul 11.00- 16.00. Exista masuri de protectie mecanica (umbrele, palarie, ochelari, haine cu maneca lunga, pantaloni lungi) si de protectie cosmetica, cum ar fi cremele de fotoprotectie cu indice adaptat tipului de piele. Cremele trebuie reaplicate la fiecare 2 ore, iar prima aplicare precede cu 30 minute expunerea la soare”, ne sfatuieste Mihaela Leventer.

Expunerea excesiva la soare duce la arsura, intr-o prima faza, la eruptii fotoalergice, la agravarea unor boli cum ar fi lupusul, iar, pe termen lung, provoaca imbatranirea prematura a pielii, cat si aparitia de precancere sau cancere cutanate.

Cat si cum ne poate afecta pielea subtierea filtrului de ozon?

Datorita subtierii stratului de ozon si, implicit, a filtrului natural pentru ultraviolete a scazut semnificativ timpul cat putem sta la soare fara sa ne ardem, iar intervalele ideale pentru plaja sunt 6.00-10.00 si 17.00-20.00.

Din pacate, nu exista o statistica referitoare la bolile de piele provocate de expunerea la soare.

„Cele mai grave sunt cancerele de piele sunt epitelioamele bazo si spinocelulare si, mai ales, melanomul. Acestea au ajuns sa ocupe primele locuri in ierarhia neoplaziilor. In general, se previn prin fotoprotectie (permanenta, nu doar in vacante!) si se trateaza chirurgical”, ne mai sfatuieste doctorul Mihaela Leventer.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri