Dawn, sonda spatiala a NASA, a trimis primele fotografii ale uriasului asteroid Vesta, la doar cateva zile dupa ce a intrat pe orbita indepartatei rocii spatiale.
Noile fotografii au fost capturate duminica si prezinta Vesta in detalii nemaivazute pana acum, sustin cercetatorii, citati de Space.com.
Gigantica roca este observata de astronomi de peste 200 de ani, initial cu telescoape terestre si apoi prin intermediul laboratoarelor spatiale, insa pana acum nu au reusit sa o vada atat de clar.
„Incepem studiul uneia dintre cele mai vechi suprafete din sistemul solar”, a declarat Christopher Russel, de la UCLA, cercetator care lucreaza cu soda spatiala Dawn.
Vesta are un diametru de 530 de kilometri si este al doilea cel mai mare obiect din principala centura de asteroizi dintre orbitele planetelor Marte si Jupiter. Este atat de mare incat astronomii il considera o „protoplaneta”, deoarece Vesta era pe cale sa devina o planeta precum Pamantul sau Marte, inainte ca gravitatia lui Jupiter sa intervina in centura de asteroizi.
Dupa o calatorie de patru ani, Dawn a ajuns pe orbita Vesta sambata dimineata, fiind prima sonda spatiala care a intrat pe orbita in jurul unui obiect spatial aflat in centura de asteroizi.
Dawn va studia Vesta timp de un an, oferind informatii care i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine prima perioada de viata a sistemului solar si procesele care au condus la formarea planetelor.
Misiunea Dawn a fost lansata in septembrie 2007. De atunci, sonda spatiala a calatorit peste 2,7 miliarde de kilometri pentru a ajunge la Vesta.
In iulie 2012 Dawn se va indrepta catre planeta pitica Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi, pe care o va studia asa cum se intampla acum in cazul lui Vesta.
Foto: Space.com
Citeste si:
Un asteroid de marimea unui camion a trecut foarte aproape de Pamant
Viitoarele misiuni spatiale NASA, propulsate cu ajutorul energiei solare
Fotografii senzationale de la ultima iesire in spatiu a astronautilor navetei Endeavour
NASA anunta naveta spatiala a viitorului: Va efectua misiuni pe asteroizi si chiar pe Marte
Noi forme de relief care seamana cu chipuri umane, descoperite pe Marte (FOTO)
O bucata dintr-o cometa se dezintegreaza la impactul cu atmosfera Pamantului (VIDEO)
Imagini apocaliptice cu eruptia vulcanului islandez, surprinse din spatiu