Mediul de afaceri are nevoie de tinte clare privind nivelul emisiilor pentru a-si putea imbunatati contributia la combaterea incalzirii globale, pentru a ghida investitiile si pentru a evita distorsiunile din piata. Liderii sectorului de afaceri din intreaga lume au cerut guvernelor, in cadrul lucrarilor Forumului Economic de la Davos, sa implice si companiile in procesul decizional care va precede conferinta Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, organizata in 2009 la Copenhaga.
"Avem viitorul in mainile noastre. O intelegere globala privind combaterea schimbarilor climatice trebuie atinsa. De exemplu, rezolvarea rationala a provocarii schimbarilor climatice trebuie facuta politic posibila in orice economie majora din lume. Cred cu tarie ca sectorul de afaceri mondial are un rol-cheie din moment ce retinerile politice sunt des bazate pe teama ca afacerile locale vor fi dezavantajate in urma unei intelegeri globale", a declarat Lars G. Josefsson, presedinte si CEO Vattenfall AB.
Sectorul de afaceri, cel care ofera tehnologii si inovatii, asigura capital de investitii si management, va fi un jucator-cheie in orice efort de rezolvare a efectelor schim barilor climatice. Liderii economici au exprimat in modul cel mai clar dorinta lor de a juca un rol central in gasirea oricaror solutii. Cu toate acestea, ei au subliniat ca sectorul business nu poate actiona in mod izolat. Dezvoltarea si implementarea solutiilor si noilor tehnolgii necesita politici guvernamentale clare, inclusiv tinte clare de emisii si o legislatie care sa tina cont de specificitate fiecarui sector.
Discutiile de la Davos au oferit oportunitatea sectorului de afaceri sa-si exprime nevoia de claritate si implicare pe perioada negocierilor care vor precede conferinta de la Copenhaga. Presedintele WBCSD, Bjorn Stigson, spune: "Membrii organizatiei noastre sunt in pozitia unica de a avea o importanta contributie care va ajuta administrarea emisiilor dupa 2012. Acestia au nevoie ca guvernele sa fie foarte clare cu directia adoptata
in privinta emisiilor. Sectorul business doreste parteneriate cu guvernele si actionarii pentru a crea structuri de lucru".
"Orice solutie la adresa schimbarilor climatice trebuie sa ofere un bun sens afacerilor si suficienta claritate pentru a lua deciziile corecte de investitii in anii care vor urma. Este crucial pentru succesul luptei cu incalzirea golbala. Acest eveniment va oferi sectorului business o oportunitate de prima mana sa incheie un parteneriat cu guvernele si pentru a-si exprima nevoile", a declarat Yvo de Boer, secretar executiv UNFCCC. "Un rezultat clar dupa negocierile din Copenhaga este esential pentru continuarea cresterii rapide a pietei de carbon. Sunt investitii substantiale care se desfasoara prin Clean Development Mechanism (CDM), dar incertitudinile privind viitorul pietei dupa 2012 pot foarte usor sa strice ce s-a facut pana acum si sa incetineasca o viitoare volutie", a afirmat Andrei Marcu, presedinte si CEO IETA.