Daunele asupra mediului ar trebui considerate crime de război, recomandă oamenii de știință

Legislatorii internaționali ar trebui să adopte a cincea Convenție de la Veneția care să recunoască daunele asupra naturii ca și crime de război, conform unei scrisori deschise semnate de 24 de cercetători.

Instrumentul legal ar trebui să includă măsuri de protecție a vieții sălbatice în regiuni de conflict, incluzând protecția rezervațiilor naturale, controlarea armelor disponibile pentru vânat și moduri de a trage la răspundere forțele militare care rănesc mediul, spun semnatarii scrisorii care a fost publicată în jurnalul științific Nature.

Comisia internațională legislativă ONU va organiza în curând o întâlnire cu scopul de a dezvolta cele 28 de principii pe care le-a stabilit deja pentru a proteja mediul în zonele de conflict.

Sarah Durant, de la Societatea Zoologică a Londrei, a declarat că principiile sunt un mare pas înainte, însă ar trebui să fie dezvoltate pentru a menționa în mod clar biodiversitatea, apoi adoptate în întreaga lume.

„Daunele brutale pe care războiul le aduce lumii naturale sunt bine documentate, distrugând bunăstarea comunităților vulnerabile și îndreptând spre extincție multe specii care deja se află sub presiune. Sperăm că guvernele din jurul lumii vor include aceste protecții în legea internațională. Acest lucru ar ajuta nu numai la protecția speciilor protejate, dar ar susține și comunitățile rurale, în timpul conflictului și după, ale căror vieți sunt victime pe termen lung ale distrugerii mediului.”, a declarat Durant.

Oamenii de știință au început să studieze efectul războaielor asupra mediului în anii ’90, după ce armata irakiană a dat foc la peste 600 de puțuri petroliere în timpul unei retrageri din Kuweit în 1999.

În istoria recentă, efectele conflictului au fost evidente în regiunea Sahara-Sahel, unde înmulțirea armelor după războiul civil din Libya a fost asociat cu declinul populațiilor de gheparzi, gazele și alte specii. Conflictele din Mali și Sudan au dus la o creștere a numărului de elefanți uciși.

„Impacturile conflictelor armate pun presiune în plus pe viața sălbatică deja amenințată din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Este nevoie de angajamente globale pentru a evita probabila extincție a faunei emblematice de deșert în următorul deceniu.”, a declarat Jose Brito, cercetător la Universitatea din Porto și semnatar al scrisorii.

spot_img

Ultimele știri