Temele ecologiste sunt deocamdata foarte putin preluate in Romania din cauza mostenirii comunismului, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn Daniel Cohn-Bendit, copresedintele grupului Verzilor din Parlamentul European. Potrivit europarlamentarului, speranta este in generatiile tinere care sunt atrase de mesajele si de stilul de viata verzi, informeaza NewsIn.
Mostenirea comunismului este o piedica in calea ecologiei
Daniel Cohn-Bendit a comentat rezultatul foarte slab obtinut de Partidul Verde Ecologist in cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie din Romania – 0,86% din voturi la Senat si 0,75% la Camera Deputatilor.
"Este rezultatul comunismului. Tara dumneavoastra nu a avut un spatiu public deschis, care sa permita patrunderea acestor idei. Iar dezbaterea privind ecologia a inceput in anii ’80", a declarat Cohn-Bendit.
Acesta a punctat insa un lucru bun si anume ca tinerii din Romania sunt tot mai atrasi de curentul ecologic si de mesajul partidelor verzi. Acesta a precizat ca ecologia "nu este doar despre schimbarile climatice", ci si un "alt mod de viata".
„E nevoie de un Green New Deal care sa salveze economia”
Cohn- Bendit s-a declarat pesimist si in ceea ce priveste lupta impotriva schimbarilor climatice la nivel european.
"Desi schimbarile climatice sunt importante pe agenda UE, problema este daca putem demonstra oamenilor ca masurile privind mediul sunt si un mod de a combate criza economica. Pericolul este ca oamenii vor sa combata mai intai criza economica si abia apoi, cand situatia economica va fi mai buna, sa se revina la schimbarile climatice. Iar acest mod de gandire e gresit", a explicat europarlamentarul german.
Acesta s-a aratat rezervat cu privire la sansele partidului sau de a avea o voce mai puternica in PE dupa alegerile din iunie 2009. In prezent, grupul Verzilor europeni are 35 de deputati in cadrul Parlamentului European.
"Sarcina noastra este de a demonstra cat mai bine ca suntem la o rascruce de crize si ca toate trebuie combatute in acelasi timp. E nevoie de un ‘Green New Deal’ care sa salveze economia", a spus Cohn-Bendit.
Europarlamentarul sprijina planul propus de un grup de experti si care vizeaza investitii masive ale statului in domeniile "verzi" – tehnologia mediului, energie regenerabila, agricultura ecologica, care sa permita Uniunii Europene sa depaseasca criza ecologica. Acesta a mai propus crearea unui fond de solidaritate la nivel european care sa ajute la „modernizarea ecologica” a economiilor tarilor din est.
"Daca nu luam acum masuri privind schimbarile climatice, costurile pentru economiile noastre vor fi mult mai mari decat acum", a mai avertizat Daniel Cohn-Bendit, precizand ca strategia de mediu trebuie gandita pe termen lung.
Daniel Cohn-Bendit a fost una din figurile marcante din timpul miscarilor sociale din Mai 68. Mai apoi, acesta a intrat in poltica si asfost unul dintre primii politicien europeni care s-au dedicat protectiei mediului. Cohn-Bendit mai este cunoscut publicului roman pentru remarcile foarte critice la adresa coruptiei din Romania si Bulgaria, in perioada de preaderare a celor doua tari la UE.
Foto: NewsIn