Europarlamentarul Daciana Sarbu a depus miercuri o declaratie scrisa aferenta raportului Seeber privind "Rezolvarea problemei deficitului de apa si a secetei in Uniunea Europeana", in care subliniaza provocarile cu care se va confrunta UE in viitor in ceea ce priveste deficitul de apa si fenomenul secetei, si a pledat pentru o economie in care utilizarea eficienta a apei si economisirea acesteia reprezinta prioritatea principala.
"Deficitul de apa si seceta au devenit probleme de importanta majora atat in cadrul Uniunii Europene, cat si la nivel global, in special in contextul schimbarilor climatice care au agravat situatia. Aceste fenomene au efecte secundare nefaste asupra biodiversitatii, calitatii apei si solului si sporesc riscul unor incendii forestiere, asa cum au dovedit-o incendiile devastatoare care au cuprins recent sudul Europei", a declarat Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI).
Potrivit deputatei europene, in Europa de Sud-Est, subventiile provenite din Politica Agricola Comuna au determinat o crestere a consumului de apa, motiv pentru care este necesar sa se incurajeze decuplarea ajutoarelor si acordarea de sprijin pentru gestionarea resurselor de apa in cadrul unor programe de dezvoltare rurala. Totodata, cresterea continua a cererii actuale de biocarburanti obliga la adaptarea productiei si a celorlalte activitati economice la cantitatea de apa disponibila la nivel local.
"Pentru a gasi solutii la aceste probleme, este necesara trecerea la o economie in care utilizarea eficienta si economisirea apei reprezinta prioritatea principala. Introducerea unei tarifari a apei care sa stimuleze utilizarea rationala a apei, realizarea obiectivelor directivei cadru privind apa si corelarea cu alte politici sectoriale din domeniul gestionarii apei trebuie sa se concretizeze in actiuni viabile pe viitor", a conchis Daciana Sarbu.