Daciana Sarbu atrage atentia asupra poluarii din Marea Neagra in plenul PE

Europarlamentarul Daciana Sarbu a atras atentia, luni seara, in plenul Parlamentului European, asupra degradarii apelor Marii Negre, in contextul ultimelor accidente care au avut loc in aceasta zona, informeaza un comunicat de presa al Grupului Socialist din Parlamentul European.

"Dezastrul s-a produs din cauza unei deficiente de sistem, intrucat navele erau destinate navigatiei fluviale si nu maritime, fapt care evidentiaza lipsa eforturilor de prevenire si protejare a mediului marin", a declarat Daciana Sarbu, precizand ca "acest grav accident ingreuneaza procesul de ameliorare ecologica a acestor ape, deja clasificate printre spatiile maritime cele mai poluate din lume".

Potrivit europarlamentarului social-democrat, membru al Comisiei de mediu al PE, degradarea apelor Marii Negre afecteaza atat sanatatea publica, cat si biodiversitatea marina, fiind nevoie de eforturi considerabile pentru recuperarea integritatii ecosistemului Marii Negre.

"Transportul maritim cu incarcatura periculoasa trebuie sa respecte exigentele conventiilor internationale si sa asigure un minim de securitate pentru a preveni in viitor aceste accidente dezastruoase care aduc prejudicii semnificative atat vietii marine, cat si vietii omenesti", considera Daciana Sarbu.

Interventia Dacianei Sarbu a avut loc cu ocazia dezbaterii in plenul PE a raportului Lienemann care vizeaza o "strategie privind mediul marin". Eurodeputata social-democrata si-a exprimat speranta ca prin acest raport se va asigura o mai buna protejare a mediului marin al Uniunii Europene.

Patru nave s-au scufundat in stramtoarea Kerci, la mijlocul lunii noiembrie, in timpul uneia dintre cele mai puternice furtuni din acest secol. Sutele de tone de petrol deversate in mare au provocat un dezastru ecologic pentru ecosistemul fragil al Marii Negre. Zeci de mii de pasari, pesti si delfini au murit ca urmare a contaminarii. Marea Neagra a fost, de asemenea, poluata cu tone de sulf scurs din navele avariate. Ecologistii spun ca refacerea ecosistemului marin va dura cel putin 10 ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri