Daciana Sarbu: „Agricultura bio, mai importanta decat aderarea la Schengen”

Daciana Sarbu, membru in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European, a declarat la BioFach 2013 ca promovarea agriculturii bio poate fi mai importanta pentru dezvoltarea Romaniei chiar decat intrarea in Schengen.

Importanta agriculturii bio a fost explicata de catre europarlamentar prin faptul ca poate contribui nu numai la dezvoltarea agriculturii si a mediului rural, ci si la definirea unui brand de tara autentic, scrie Mediafax.

Promovarea agriculturii bio este mai importanta pentru dezvoltarea Romaniei chiar decat intrarea in Schengen, ea poate contribui nu numai la dezvoltarea agriculturii si a mediului rural, ci si la definirea unui brand de tara autentic. Ne gandim la gasirea unei solutii legislative de creare a unor spatii speciale pentru produsele bio in marile magazine„, a spus europarlamentarul Daciana Sarbu.

“Materiile prime exportate se intorc in tara prelucrate”

Sprijinirea producatorilor pentru procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor romani produse bio mai ieftine, a mai spus, Daciana Sarbu.

Problema noastra se pare ca nu este productia, pentru ca ea este din ce in ce mai sustinuta la nivel european, se dau subventii in domeniu, iar din 2014 vor fi mai multe si mai mari. Problema este legata de sprijinirea producatorilor astfel incat sa reuseasca sa proceseze si apoi sa patrunda pe piata din Romania. In felul acesta si consumatorii vor gasi produse mai ieftine. Bio inseamna la ora aceasta pentru romani scump, pentru ca materiile prime exportate se intorc in tara prelucrate, dar mult mai scumpe„, a declarat Daciana Sarbu pentru Agerpres.

Marian Cioceanu: “Prelucrarea productiei bio, inexistenta in Romania”

Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania, considera ca politica de sustinere a agriculturii ecologice romanesti ar trebui, printre altele, sa promoveze sectorul de procesare bio, prin acordarea de fonduri nerambursabile pana la 80%, sau sa acorde sprijin financiar pentru terenurile care intra in conversie

Politica de sustinere a agriculturii ecologice in Romania ar trebui sa promoveze: sprijinul financiar pentru terenurile care intra in conversie catre sistemul agriculturii ecologice; sustinerea taxei de certificare din bugetul national pentru micii fermieri; marirea intensitatii sprijinului financiar pentru investitiile in sectorul de procesare bio (pana la 80% fonduri nerambursabile); certificarea de grup, in special in zona de deal-munte a micilor fermieri si intensificarea actiunilor de constientizare a consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice pentru sanatatea naturii si a omului”, a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri