Automobile Dacia a investit anul trecut in proiectele de mediu peste 6,3 milioane de lei, bani destinati diminuarii efectelor negative a activitatii companiei asupra mediului, potrivit raportului de gestiune al Consiliului de Administratie al producatorului auto.
“Managementul de mediu in anul 2011, care a fost orientat spre tehnica de prevenire a poluarii, este reflectat in volumul mare al investitiilor de modernizarea instalatiilor concomitent cu diminuarea impacturilor asupra mediului. In acest context, investitiile de mediu in anul 2011, in valoare de 6,33 milioane euro au urmarit diminuarea efectelor negative a activitatii Dacia asupra mediului”, se arata in documentul postat pe site-ul grupului auto.
Astfel, investitiile au vizat lucrari pentru reabilitarea retelelor de canalizare, tratarea apelor uzate, modernizarea retelei de apa potabila, eonomosirea resurselor naturale, instalatii de apa recirculata si instalatii de stins incendii.
Investitii in apa
De asemenea, grupul francez a anuntat recent ca Dacia va continua anul acesta investitiile in statia de producere a apei potabile instalata pe platforma industriala de la Mioveni, proiect pentru care s-au alocat pana in prezent peste 3,4 milioane euro.
"Investitiile vor continua in cursul anului 2012 pentru modernizarea filtrelor pentru apa potabila, diagnosticarea retelelor de canalizare cu ajutorul camerei, realizarea unei statii biologice pentru tratarea apelor reziduale in departamentul de vopsitorie”, spun reprezentantii companiei.
Astfel, pe platforma industriala de la Mioveni exista o statie de producere a apei potabile, care furnizeaza apa atat pentru Dacia, cat si pentru cei 33.000 de locuitori ai orasului.
Incepând din anul 2005, statia a fost modernizata prin investitii de 3,4 milioane de euro in aparatura de laborator, statie de stocare si distributie clor gazos, modernizarea instalatiei de dozare reactivi cu un nou post de preparare si dozare polimer, modernizarea statiei de pompare si a filtrelor.
Tratarea apei, investitii de 6,8 milioane euro
Pe lânga apa potabila, apa reziduala care este folosita in activitatea de fabricatie a masinilor, este tratata cu ajutorul unor instalatii complet modernizate.
Astfel, au fost create centrale de filtrare pentru tratarea lichidelor de uzinaj, o statie fizico-chimica pentru apele reziduale din departamentul de vopsitorie, evaporatoare pentru tratarea emulsiilor si o instalatie de ultrafiltrare a lichidelor de uzinaj.
Apa purificata este refolosita, uleiurile uzate sunt separate si trimise spre valorificare prin ardere.
Investitiile realizate din 2000 pana in prezent in procesul de tratare a apei reziduale sunt in valoare de 6,8 milioane de euro.
Pe platforma exista si un laborator care monitorizeaza calitatea apei brute, a apei potabilizate si a apei evacuate.
Investitiile realizate pe platforma au dus la scaderea consumului de apa/vehicul produs cu peste 87% in ultimii sapte ani.