Daca trendul prezent al centrelor de date in ce priveste consumul de energie continua in urmatorii trei ani, industria IT va fi responsabila pentru construirea a 10 noi centrale cu o capacitate de 1000 de megawatt fiecare doar pentru a se sustine. Dar, prin implementarea unor modificari minore, industria ar putea, in schimb, releva un raport recent elaborat de AMD si cercetatorul Jonathan Koomey, de la Laboratoarele Nationale Lawrence Berkeley, informeaza GreenerComputing. VEZI STUDIUL
„Estimarea consumului de energie al serverelor pe regiuni” evalueaza trendurile privind consumul energetic in cinci mari regiuni ale lumii – Statele Unite, Europa Vestica, Japonia, Asia Pacific si restul lumii – si face previziuni pentru 2010 in domeniul IT.
In general, Koomey preconizeaza ca in Statele Unite consumul de energie va scadea cu 7 procente – de la 40% in prezent la 33% in 2010. Aceasta scadere va fi compensate, insa, de o crestere in Asia Pacific de la 10 procente din consumul global la 16% pana in 2010.
Aceasta rata de crestere va necesita o crestere a capacitatii de energie. Raportul arata ca va fi nevoie de inca 10 centrale cu o capacitate de 1000 de megawatt doar pentru a alimenta noile servere care vor aparea in urmatorii ani.
Dar aceasta prognoza nu este inevitabila, sustin expertii AMD. Printr-o serie de modificari minore si o crestere a eficientei energetice, consumul total poate fi redus semnificativ.
„Speranta noastra este ca aceasta cercetare sa construiasca un pod peste prapastia dintre cunoastere si practica”, a declarat Bruce Shaw, reprezentantul AMD. „Potrivit unui raport recent al Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, consumul de energie in Statele Unite ar putea scadea cu 20% in urmatorii cinci ani, cu ajutorul unor eforturi minore din partea managerilor centrelor de date, precum implementarea programelor de administrare a energiei, rate mai mari de consolidare a resurselor, inchiderea serverelor nefolosite si imbunatatirea operatiilor infrastructurii”, a adaugat acesta.
Raportul lui Koomey arata ca Statele Unite si Europa consuma, fiecare, cate o treime din total, iar Asia Pacific, Japonia si restul lumii consuma, fiecare, cam 10 – 15% din total. Daca Europa a inregistrat o crestere cu 17 procente a consumului de electricitate, regiunea Asia Pacific a inregistrat o crestere o crestere exploziva de 23% in fiecare an, in ultimii ani, cu mult peste media de 16 procente.