Cuvantul Libertatii, Dolj: Educatia ecologica – fundamentala pentru schimbarea atitudinii

In Sala de sedinte a Consiliului Judetean Dolj, a avut loc, ieri, intrunirea Consiliului Ecologic Danubius, in cadrul proiectului „Actiunea Danubius 2007”, proiect initiat de Fundatia Ecologica Romana, in parteneriat cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova si Asociatia ONG-urilor din Lom, Bulgaria. Obiectivele acestui proiect, finantat prin Programul PHARE CBC 2005 Romania – Bulgaria, in valoare de 45.000 euro, sunt: participarea la dezvoltarea economica durabila a zonei vizate prin reducerea dezastrelor naturii (seceta, inundatii, apa poluata etc.); formarea unei culturi ecologice la persoanele decidente din administratia locala, precum si la generatia tanara; crearea si dezvoltarea unei structuri mixte de cooperare, capabila sa contribuie la elaborarea si aplicarea unei strategii de mediu prielnice unei dezvoltari durabile in aceasta regiune transfrontaliera, denumita Ecoregiunea „Dabubius III” (Dolj, Olt, Mehedinti, Vidin, Montana si Vratza).

Formarea unei atitudini civic-ecologice corecte

„Actiunea Danubius 2007” se adreseaza factorilor de decizie administrativa – consilieri si functionari ai consiliilor judetene din zona de proiect, dar si tineretului, elevi si studenti, din aceasta Ecoregiune. „Proiectul contine un set de activitati – micropepiniere si ecocentre – menite sa aiba contributii in formarea unei atitudini civic-ecologice corecte, precum si pentru luarea unor decizii administrative durabile bazate pe intelegerea ca dezvoltarea social-economica depinde fundamental de conditiile de mediu – resurse naturale, clima si dezastre naturale, precum inundatii sau seceta”, a explicat ing. Daniela Birtu, asistent proiect.

Cauzele si efectele de mediu sunt comune

Alternanta inundatii /seceta si problemele social-economice determinate de acestea dovedesc cat de grave sunt consecintele unei dezvoltari nedurabile, cauzate de atitudinea ostila fata de mediul natural si de acordarea unor prioritati secundare pentru problematica de mediu. „Oprirea declinului ecologic presupune intelegere si conformare, presupune un nivel crescut de constientizare ecologica, precum si structuri, organisme pentru colaborari locale, regionale si guvernamentale. Colaborarile de pana acum, la nivel interguvernamental, la nivelul autoritatilor locale sau la nivelul unor ONG-uri s-a facut sporadic si fara o coeziune intre actorii interesati in aceasta regiune. Acest proiect, pe care noi il avem in prezent in derulare, propune o structura mixta, transfrontaliera de coeziune si analiza – consiliul ecologic Danubius, CED, care poate sa contribuie fundamental la o strategie regionala de mediu, deoarece cauzele si efectele de mediu sunt comune. Educatia ecologica este fundamentala pentru schimbarea atitudinii, pentru intelegerea faptului ca finantarea pentru protectia si reconstructia ecologica este mai convenabila decat cheltuielile cauzate de dezastrele naturale”, a explicat prof. Teclu Codresi, presedintele Fundatiei Actiunea Ecologica Romana, importanta acestui proiect.

La intrunirea Consiliului Ecologic Danubius au participat reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Vidin (Bulgaria), ai ONG-urilor din tara vecina, precum si reprezentanti ai Prefecturii si ai Directiei Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judetean Dolj, Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Craiova, Comisariatul Garzii de Mediu Dolj.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cuvantul libertatii

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri