Cum poate un producator de ambalaje sa reduca poluarea si sa recupereze deseurile rezultate din activitatea sa economica? Simplu, implicandu-se direct in sistemul de colectare selectiva si chiar in procesul de informare a populatiei. Reteta a fost probata de singurul producator de cutii din aluminiu pentru bauturi din Romania, compania Can-Pack, care a asigurat un circuit inchis pentru produsele sale.
Text de RALUCA PETRESCU
Mii de tone de ambalaje apar in fiecare luna pe piata, fiind comercializate odata cu produsele lor. Dar daca acestea din urma sunt consumate, ambalajele ajung, in mare parte, la groapa de gunoi. Aceasta, in conditiile in care Romania e obligata sa valorifice anul acesta 48% din cantitatile totale de ambalaje introduse pe piata de producatori.Pentru recuperarea dozelor de aluminiu si reintroducerea lor in circuitul de productie, reprezentantii companiei Can-Pack au gasit o solutie eficienta, pe care au aplicat-o cu succes in toate tarile unde opereaza. „In momentul in care se construieste o fabrica, deschidem si o societate care sa se ocupe de reciclare”, explica Dragos Doru, General Manager AMEP Pack Romania. Societatea pe care o administreaza colecteaza cutiile din aluminiu si le recicleaza. In plus, pentru informarea si constientizarea populatiei cu privire la revalorificarea acestor ambalaje, Can-Pack, AMEP American Packaging, Eco Serwis si Asociatia Europeana a Aluminiului au infiintat asociatia nonprofit Alucro.
Cel mai „reciclabil” ambalaj
„Ne intereseaza sa recuperam de pe piata un numar cat mai mare de doze. Este un bine pe care il facem si clientilor nostri prin recuperarea materialului, si mediului, mai ales ca dozele de aluminiu nu sunt biodegradabile, ele pot polua si o suta de ani. Prin reciclarea cutiei din aluminiu se economiseste 95% din energia necesara producerii cutiei initiale. Numarul de cicluri de reciclare este nelimitat pentru acelasi standard de calitate. Este un ambalaj excelent, nu produce practic deseu”, spune managerul AMEP.
In plus, potrivit studiilor, amprenta de carbon a cutiei din aluminiu este cu 40%-50% mai mica decat a oricarui alt ambalaj. Cu toate acestea, in Romania, colectarea dozelor de alu¬miniu este privita cu reticenta din cauza lipsei de spatiu, aceasta pentru ca aluminiul este foarte usor, dar voluminos. Amep incearca sa minimizeze problema depozitarii prin eficien¬tizarea transportului. Compania asigura trans¬portul pana la distanta de maximum 250 km in jurul oraselor Bucuresti si Tecuci.
Informarea incepe la gradinita
Asociatia Alucro si-a inceput activitatea in prima jumatate a anului trecut, prin campanii desfasurate in institutii de invatamant din Busteni si din sectorul 4 al Capitalei, la care se vor adauga anul acesta si cele din Brasov. Campaniile au fost axate pe educarea cu privire la protejarea naturii, reducerea poluarii si economia de materii prime, iar copiii au fost stimulati sa stranga ambalaje de aluminiu si au fost premiati cu pixuri, sepci, tricouri, ghiozdane, iar scoala castigatoare cu un calculator.
„Ideea a fost buna pentru ca cei mici isi mobilizeaza familia, colecteaza acasa si aduc cutiile la gradinita sau la scoala”, a explicat Adina Magsi, General Manager Alucro. Colectarea dozelor a fost promovata si pe litoral, prin proiectul „Recycling Fest”, un eveniment interactiv, cu premii, animatie si jocuri dedicat turistilor din Costinesti. In plus, la initiativa Alucro, in orasul Piatra-Neamt au fost mon¬tate containere in forma de doze pentru col¬ectarea selectiva a aluminiului. Alucro a initiat campania de informare „Marea redozare”, in Parcul Tineretului, cand au fost colectate 300 de kg de doze intr-un singur weekend. Premiile au constat in lazi frigorifice, camere video si navigatii GPS.
Colectare selectiva„dupa blocuri”
„In Occident, 50%-60% din cantitatea de bere se consuma in doze, iar potrivit studiilor, 80% din dozele de bere se beau acasa. De aceea, solutia ideala de recuperare a ambalajelor este sa existe posibilitatea de colectare chiar la blocuri”, e de parere Cristian Cornea, General Manager al companiei Can-Pack. Potrivit acestuia, sistemul trebuie dezvoltat de firmele de salubrizare si de autoritati. „Containerele de blocuri trebuie sa se transforme in containere de colectare selectiva, oamenii trebuie sa fie bombardati cu informatii, iar doi-trei ani vor fi necesare si stimulente, pana cand va deveni o regula si o obisnuinta”, crede Cornea.
Scotia, un exemplu de buna practica
Daca sistemul de colectare din Romania pare sa avanseze cu pasi mici, alte state europene au gasit solutii dezarmant de simple pentru valorificarea deseurilor regenerabile. In acest sens, directorul Can-Pack ofera exemplul sugestiv al Scotiei, unde gunoiul din gospodarii este colectat in doua containere: unul pentru deseuri umede si unul pentru deseuri uscate.
„La nivelul intregii tari se creeaza deodata o simplificare a numarului de containere, pentru ca sunt numai doua. La noi ar fi trei pentru reciclabile, plus unul pentru cotoare de mere. Scotienii au decis: tot ce e umed merge la groapa de gunoi, tot ce e uscat merge la institutiile de reciclare. Nu cum se intampla la noi – oamenii se chinuiesc sa colecteze selectiv si trece masina de gunoi unde sunt puse toate la gramada”, a mai spus reprezentantul Can-Pack.