Curtea Suprema a confirmat ieri anularea certificatului de descarcare de sarcina arheologica nr. 4/2004 de catre Curtea de Apel Brasov. Acest certificat de descarcare de sarcina arheologica a fost emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru ca Rosia Montana Gold Corporation sa exploateze asa numitul Masiv Carnic.
Decizia Curtii este definitiva si irevocabila si marcheaza sfarsitul unei lungi batalii legale purtate de ONG-urile romanesti pentru a salva acest sit arheologic unic, inca din 2004.
Potrivit arheologilor francezi care au cercetat arheologic Rosia Montana, in Carnic, retelele miniere antice raman de o coerenta uluitoare si intr-o stare de conservare remarcabila. Carnic este protejat conform legislatiei romanesti in vigoare (Legea 5/2000) ca patrimoniu cultural de interes national.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a emis certificatul de descarcare de sarcina arheologica Nr. 4 in ianuarie 2004, prin care a fost revocat statutul de protectie al Masivului Carnic. Aceasta decizie a fost determinata de intentia RMGC de a exploata bogatele rezerve de aur din acest masiv.
In timpul dezbaterilor de miercuri care au condus la luarea deciziei de anulare a certificatului de descarcare de sarcina arheologica, Alburnus Maior a demonstrat prin altele ca Masivul Carnic adaposteste vestigii arheologice protejate ca monument de interes national si ca statul roman are obligatia sa ia masuri administrative, legale si tehnice pentru a proteja acest patrimoniu.
"Decizia de ieri reprezinta un precedent vital si incurajator deoarece este vorba de acces la justitie si despre puterea judecatorului de a analiza oportunitatea actelor administrative si de a sanctiona abuzurile administrative. Odata cu aceasta decizie, unicitatea vestigiilor arheologice din Rosia Montana a fost confirmata. Aceasta va obliga autoritatile sa intervina pentru a asigura protejarea mostenirii cuturale si spirituale in interesul comunitatilor”, a declarat Andreea Szabo, avocatul Alburnus Maior.
"Decizia de ieri ne permite sa invitam institutiile si Ministerul Culturii si Cultelor sa dezvolte planuri eficiente pentru ca vestigiile din Rosia Montana sa fie nominalizate ca sit UNESCO. Ne bucuram mult sa vedem ca viziunea si visele noastre incep sa devina realitate", a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.
Cand vestea deciziei Curtii Supreme a ajuns miercuri la Bursa din Toronto (TSX) actiunile Gabriel Resources au avut cea mai mica valoare din 1999 incoace.