Regia Nationala a Padurilor si-a propus, pentru acest an, o cifra de afaceri de 1,04 miliarde de lei, in scadere cu 2% fata de 2009
Principalele prioritati ale Regiei, in momentul de fata, sunt cresterea suprafetei fondului forestier si impadurirea terenurilor degradate
Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva isi propune, pentru 2010, o cifra de afaceri cu doar 2% mai mica fata de rezultatul de anul trecut, desi criza financiara din Romania este departe de a se fi terminat.
Acest lucru se datoreaza intr-o oarecare masura, economiilor pe care Regia le-a obtinut prin renuntarea la fondurile cinegetice neprofitabile pe care le avea in administrare.
Directorul general al Romsilva, Valerian Solovastru, a explicat, pentru Curierul National, ca principalele prioritati ale Regiei, in momentul de fata, reprezinta cresterea suprafetei fondului forestier, precum si impadurirea terenurilor degradate.
"Impadurirea terenurilor degradate, preluate de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, reprezinta o actiune ce are in vedere, in egala masura, imbunatatirea conditiilor de mediu, prevenirea pagubelor produse de factori naturali daunatori, ameliorarea calitatii solului si aerului, sau, dupa caz, cresterea biodiversitatii", ne-a declarat directorul general Romsilva, Valerian Solovastru.
900 ha vor fi impadurite
Pentru anul acesta, Regia Nationala a Padurilor si-a propus sa impadureasca 900 de hectare de teren degradat, in vederea imbunatatirii conditiilor de mediu, pentru aceste lucrari fiind alocate aproximativ 26 de milioane de lei.
"In anul 2010, ne-am propus un program de impadurire pentru terenurile degradate preluate de aproximativ 900 de hectare. Finantarea impaduririlor realizate pe terenurile degradate preluate de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva se asigura din fonduri bugetare. In anul 2010, valoarea lucrarilor este de circa 26 milioane de lei", a mai spus, pentru Curierul National, directorul Regiei Nationale a Padurilor.
Intre anii 1991-2009, suprafata totala a terenurilor degradate preluate si impadurite de catre Romsilva a fost de 22.051 de hectare, suprafata contribuind la sporirea fondului forestier al statului.
In ceea ce priveste volumul de masa lemnoasa cerut pe piata, Romsilva a exploatat, pana la sfarsitul lunii septembrie, 6,32 milioane de metri cubi de lemn. Cantitatea reprezinta o scadere fata de anii trecuti si este pusa pe seama aplicarii legilor proprietatii si a retrocedarii unor suprafete de padure proprietate publica a statului.
Romsilva functioneaza sub autoritatea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si administreaza aproximativ 3,5 milioane de hectare de paduri din proprietatea statului si peste 1 milion de hectare de padure din proprietate privata, dintr-o suprafata totala a fondului forestier national de 6,48 milioane de hectare.
Renuntarea la fondurile cinegetice a adus economii de 100.000 euro
Romsilva a renuntat in ultimul timp la o parte dintre fondurile cinegetice pe care le avea in administrare, pentru ca acestea nu mai erau profitabile, iar in urma disponibilizarii unor fonduri cinegetice, Regia a realizat economii de aproximativ 100.000 de euro. "Romsilva a realizat economii de aproximativ 100.000 de euro, provenite din contravaloarea tarifelor de gestionare, salariile personalului, care ar fi trebuit sa asigure paza fondurilor cinegetice, precum si contravaloarea hranei care ar fi trebuit administrata vanatului", a declarat directorul general al Romsilva, Valerian Solovastru.